Исти буквар за све српске ученике

nezavisne.com
Исти буквар за све српске ученике

Бањалука - Један исти буквар за све српске ученике у региону који би допринио заштити српске културе, традиције и идентитета, став је организација Срба из Словеније, Мађарске, Румуније, Македоније, Албаније, Црне Горе, Србије и РС након скупа одржаног прошле седмице у Београду.

Момчило Крајишник, предсједник Асоцијације ствараоци РС, рекао је да се морамо борити да српска дјеца, гдје год учила српски језик, имају један исти буквар, те да ће се тим закључком и обратити надлежнима.

“Буквар је основа школовања наше дјеце. Сада постоји пет-шест буквара, а желимо се усагласити да постоји један буквар који би се дистрибуисао на подручјима гдје живе Срби. Још једна активност за коју се морамо борити је заштита ћирилице као националног писма”, рекао је Крајишник.

Крајишник је истакао да ова одлука још није коначно упућена надлежнима, али да су тек имали састанак на којем су донијели такву одлуку, па ће она ускоро бити и упућена ресорним институцијама.

“Након тога ишли бисмо на усаглашавање наставних програма, данас имамо различита тумачења од државе до државе, па бисмо наставили активности за наставни програм и у вишим степенима школовања”, рекао је Крајишник.

Он каже да је Асоцијација стваралаца РС овакав став заузела заједно са удружењима Срба из Мађарске, Румуније, Македоније, Словеније, Албаније, Србије, Хрватске и Црне Горе.

“Паралелно смо заузели и став да ћемо се залагати за доношење захтјева о заштити ћирилице, не употреби, него заштити. Она је равноправна сада и у РС и Србији, али се то у пракси не спроводи. Ћирилица је национално писмо, које је запостављено, маргинализовано и угрожено, стога је потребна њена заштита”, нагласио је Крајишник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана