Институционално рјешавати проблеме радника у медијима

Срна
Институционално рјешавати проблеме радника у медијима

Бањалука - Предсједник Синдиката медија и графичара Републике Српске Никола Шобат упозорио је данас да радници у медијима имају плате испод просјечне у Српској, те да је потребно да се сви уједине и институционално раде на рјешавању проблема.

Шобат је истакао да су проблеми присутни и када је ријеч о исплаћивању накнада за топли оброк, превоз, као и прековремени рад, те обезбјеђивању техничких услова рада.


“Потребно је да се сви ујединимо и институционално радимо на рјешавању проблема, јер као појединци тешко да можемо било шта конкретно да урадимо”, рекао је Шобат на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је позвао послодавце да покушају у својим буџетима за наредну годину урачунати средства да би запосленима обезбиједили плате у просјеку или изнад просјека, те да омогуће техничке и безбједносне услове за нормалан рад.

Према његовим ријечима, просјечна плата радника из синдикалних организација које су чланови Синдиката медија и графичара је 750 КМ.

“Имамо око 850 чланова у 15 синдикалних организација, од којих је девет из области медија”, навео је Шобат.

Потпредсједник Синдиката медија и графичара Српске Андријана Писаревић навела је да је протеклу годину обиљежила лоша безбједносна ситуација, те упозорила да је новинарски посао опасан и тежак, те да су новинари безбједносно угрожени, као и економски.

“Морамо да се удружујемо да би заједно радили на побољшању положаја новинара, који тренутно није задовољавајући. Синдикат пружа помоћ и заштиту сваком раднику, без обзира да ли је члан или није”, рекла је Писаревићева.

Она је истакла да радници у медијима треба да се заједно боре за своја права, те да не пристају прећутно на бесправне отказе, омаловажавања и лоше услове за рад.

Писаревићева је изразила наду да ће Влада Републике Српске испунити обећање те заштитити новинаре, тако да се напад на раднике у медијима третира као напад на службено лице, да би се сачувала безбједност медијских радника.

Предсједник Савеза синдиката Ранка Мишић оцијенила је да је Синдикат медија и графичара у Српској, као и свугдје у региону, мали, јер удруживање новинара не иде од руке.

“Колико је важно да новинари буду удружени и да буду чланови синдиката указаће одговор на питање колико је новинар слободан и независан у свом послу и колико је он зависан од различитих центара моћи”, рекла је Мишићева.

Она је истакла да синдикат не треба појединцима, него радницима, да би реализовали своја права и политике које су важне за њих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана