Инспектори у Бањалуци претресају расхладне витрине због увозног меса

Милијана Латиновић
Инспектори у Бањалуци претресају расхладне витрине због увозног меса

Бањалука - Вијест о појави меса обољелих крава из Пољске на европском тржишту упалила је аларм и код домаћих инспекцијских служби које су јуче започеле контролу исправности меса у свим тржним центрима на подручју Бањалуке, а под лупом инспектора ускоро ће се наћи и фарме, клаонице, мљекаре и рибњаци.

Иако је Канцеларија за ветеринарство БиХ саопштила да на домаћем тржишту нема спорног меса из Пољске, градска инспекција, наводе у Градској управи Бањалука, жели да додатним контролама утврди квалитет меса из увоза, без обзира на то из које земље долази.

Градска инспекција са представницима Института за јавно здравство РС и Ветеринарског института "Др Васо Бутозан" започела је контролу у бањалучким маркетима, а анализе ће показати има ли у месу антибиотика, бактерија салмонеле, стафилококе и ешерихије коли.

- Узети су узорци меса у тржним центрима који продају месо из увоза. Резултате очекујемо у наредних седам до десет дана - казао је начелник градског Одјељења за инспекцијске послове Јанко Кецман.

Из Градске управе истичу да је у плану и контрола домаћих произвођача, те напомињу да ће осим фарми контролисати и клаонице, мљекаре и рибњаке.

Директор Ветеринарског института "Др Васо Бутозан" Жељко Сладојевић каже за "Глас Српске" да је циљ додатних контрола у Бањалуци да буде утврђено каква храна доспијева на домаће тржиште.

- Појачане контроле у цијелој Републици спроводимо већ пола године у сарадњи са општинским и републичким инспекторима. Од почетка године утврђене су мање количине производа које не испуњавају у потпуности услове микробиолошке исправности, што одмах повлачимо из употребе - рекао је Сладојевић и додао да више од 98 одсто производа на тржишту Српске, било да су из увоза или са домаћих фарми, испуњава услове прописане правилником о микробиолошкој исправности хране.

Сладојевић појашњава да се контролишу сировина, свјеже месо, месо у преради, полупроизводи и готови производи.

- Провјеравамо и хемијски квалитет хране, односно да ли производ одговора спецификацијама наведеним на паковању. Ту се прије свега мисли на садржај протеина, масти, воде и адитива који се додају у храну, а вршимо и контроле на тешке метале, афлатоксине и радиоактивне супстанце - рекао је Сладојевић.

Да контроле треба пооштрити сагласни су и фармери, који годинама упозоравају на нелојалну конкуренцију и истичу да у БиХ долази месо сумњивог квалитета, не бјежећи ни од контрола на властитим фармама.

- Бањалука треба да буде примјер осталим локалним заједницама. Реалност је, нажалост, таква да су људи због профита склони свему и свачему и трчећи за зарадом увозе отпад из Европе који завршава на домаћим трпезама. Томе је одавно требало стати у крај - рекао је предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић и додао да се у БиХ не води рачуна ни приликом увоза стоке, јер, како каже није исти квалитет меса свиња које су јеле индустријски отпад и оних које су храњене житарицама.

Сточар из Градишке Ранко Сарајлић, који на својој фарми узгаја 1.000 свиња и око 200 јунади, сматра да контроле треба да буду оштрије.

- Свако месо из увоза представља потенцијалну опасност и нико не може 100 одсто гарантовати да сумњива роба не стиже и на наше тржиште преко неких трећих лица. Људи свашта раде због зараде - рекао је Сарајлић.

Инспекторат РС

У Инспекторату РС кажу да је лани републичка ветеринарска инспекција у свим областима надзора обавила више од 1.300 контрола, од чега је око 800 у области производње и промета сировина и хране животињског поријекла.

- Контролисане су клаонице, производни погони, складишта увозника и дистрибутера, продајна мјеста, фарме и други објекти. Наложено је уништавање 988 килограма меса и производа од меса, због протеклог рока употребе, непотпуних декларација и непосједовања декларација - навели су у инспекторату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана