Инспекција уништила 573 небезбједне играчке

Срна
Инспекција уништила 573 небезбједне играчке

Бањалука - Републичка здравствена инспекција утврдила је лабораторијском анализом да од 14 испитиваних узорака предмета за дјецу три узорка дјечијих играчака нису безбједна за употребу због недозвољеног садржаја фталата, на основу чега су уништене 573 играчке.

- Узето је укупно 14 узорака предмета опште употребе и то четири врсте бочица за бебе ради испитивања садржаја бисфенола А (БПА), по три модела сиперака за бебе ради испитивања садржаја фталата, дјечије лутке, играчке коњић пони и један модел играчке на надувавање, такође ради испитивања садржаја фталата - изјавила је портпарол Инспектората РС Душанка Макивић.

Она је навела да су узорковани производи поријеклом из Кине, Турске, Тајланда, Холандије, Велике Британије, као и домаће производње. Према њеним ријечима, највећи ризик код играчака представљају ситни дијелови који се лако одвајају, дјечије играчке са магнетима због опасности од гутања, садржај фталата, оштри дијелови, затим непријатан мирис играчака, лако извлачење нити и косе, те лако скидање боје.

- Родитељима препоручујемо да приликом куповине производа за дјецу провјере информације наведене на декларацији, назив произвођача и земљу поријекла и да их не купују уколико нема свих потребних података - напоменула је Макивићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана