Imovinski odnosi neće spriječiti izgradnju nasipa

V. Kulaga, dopisnici
Imovinski odnosi neće spriječiti izgradnju nasipa

Banjaluka - U Republici Srpskoj počinje detaljna analiza mjera koje su preduzete u svrhu pripreme i zaštite od poplava i bujičnih voda, a na pomolu su i nova pravila, kada je riječ o postupanju sa parcelama na kriznim područjima.

Koordinacioni tim Vlade RS za praćenje stanja usljed obilnih padavina u petak je ponovo zasjedao u Banjaluci, a nakon sjednice premijer Radovan Višković je poručio da će biti rađena uporedna analiza sa događajima iz 2014. godine, kada su Srpsku zadesile katastrofalne poplave.

Vlada RS je, kako je rekao, odobrila dva miliona maraka preduzeću “Vode Srpske” za saniranje nasipa i čišćenje kanala u Banjaluci, Kozarskoj Dubici, Modriči, Vukosavlju i Gradišci.

Višković je podvukao da, osim analize, određene procedure moraju biti promijenjene te da će šteta biti procijenjena u narednom periodu.

- Iz svega moramo izvući pouke i neke stvari rješavati, jer imovinski odnosi ne smiju nikoga ugroziti - rekao je Višković. On je, naime, u četvrtak uveče za Radio-televiziju RS, govoreći o utiscima iz Prijedora, koji je jedan od gradova koji je najviše stradao u posljednjem poplavnom talasu, kazao da se uvjerio da za dio štete ima odgovornosti i ljudskog faktora.

- Bio sam zatečen podatkom da je naselje od 200 i više kuća poplavljeno zbog nečega što se ne smije dešavati, a to su neriješeni imovinsko-pravni odnosi i tridesetak metara zemlje. Imate sagrađen nasip, a nedostaje tih tridesetak metara - to je kao da ste otvorili vrata kroz koja je voda ušla - rekao je Višković.

Zbog toga će, kako je rekao, biti upućen dopis svim lokalnim zajednicama da od Vlade zatraže da proglasi takve parcele zemljištem od opšteg interesa i da na njima niko ne smije spriječiti izgradnju vodozaštitnih objekata, a da oni koji ne budu zadovoljni time svoja prava potraže na sudu.

Vlada RS će, ponovio je, iz sredstava Fonda solidarnosti pomoći da bi bio saniran dio nastale štete, a rekao je i da Republička civilna zaštita pomaže u traženju nestalog dječaka iz FBiH, koji je prije nekoliko dana upao u nabujali potok, od kada mu se gubi svaki trag, ali i čovjeka čiji nestanak je prijavljen.

 - U RS nismo imali stradalih, zahvaljujući reagovanju institucija, među kojima je i Civilna zaštita - naglasio je Višković

U Prijedoru su ukinute vanredne mjere odbrane od poplava, a u Kostajnici je, prema prvim procjenama, pričinjena šteta od 1,5 miliona KM. Problem je bio mahom u dijelu ulice Ranka Šipke, gdje nema obaloutvrde. Iz vrha opštine su kazali da su zbog toga i građani krivi, jer je, tvrde, donesena odluka da započne izgradnja obaloutvrde, ali je dio građana pisao peticiju te je ta odluka oborena na sudu. Tri komisije za procjenu štete formirane su u petak i u Srpcu.

Katastrofa u Bočcu

Na društvenim mrežama i portalima u petak su osvanule šokantne fotografije sa jezera Bočac nadomak Banjaluke. Površinom jezera, naime, pluta ogromna količina smeća, koju nosi Vrbas.

Nakon obilnih padavina i poplava smeće se nakupljalo, što iz samog Vrbasa, što iz pritoka i krenulo nizvodno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana