ИПА фондови доступни пољопривредницима

ATV
ИПА фондови доступни пољопривредницима

Пољопривредници у БиХ, до краја марта, имају шансу да повуку новац из европских предприступних фондова. Око 15 милиона евра биће доступно за пољопривреду у наредне двије године.

“Минималан износ средстава који се повлачи је 97 хиљада марака без ПДВ-а, максималан износ средстава је 195 хиљада марака без ПДВ-а. Сви који конкуришу на овај позив морају инвестирати 40 одсто својих средстава, 60 одсто средстава добијају бесповратно”, истакао је Зоран Малетић, помоћник министра за пољопривреду у Влади Републике Српске. 

Први позив намјењен је пољопривредним газдинствима која се баве узгојем воћа, поврћа, винове лозе, уљарица и житарица, или производе месо и млијеко. Европљани су за њих припремили шест милиона. Заузврат, прољоприведници морају да припреме обимну документацију. 

У томе би требало да им помогну службенци задужени за писање пројеката у локалним заједницама. Бијељина, једина за сада, има такву особу. У Градишци кажу да се пољопривредници за помоћ и информације могу обратити у локалну Развојну агенцију, док ће у Бањалуци то бити Градска развојна агенција. 

“Све доказе о власништву, имовини морају имати, мора бити регистрован. Апликант може бити физичко лице, али ако је покренуо процес регистрације и ако ће регистрација бити завршена до момента подјеле угвора одабраним апликантима. То је по нашем мишљену за мало веће произвођаче”, истакла је Весна Маринковић Војводић, самостални стручни сарадник за припрему и имплементацију пројеката ЦИДЕА. 

“Било би штета да не искористимо. Та средства се могу искористити за увезивање производње између произвођача и прерађивача. Ми морамо бити конкурентни на тржишту”, истакао је Зоран Малетић, помоћник министра за пољопривреду у Влади Републике Српске.  

Ови пројекти су посебно добра шанса за жене, пољопривреднике до 40 година, особе са инвалидитетом и власнике газдинстава која се налазе на више од 600 метара надоморске висине, или оних која ће запослити троје и више радника. Позив за пољопривреднике отворен је до 27. марта. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана