Htjeli da voze đake pijani i u pokvarenom autobusu

Nevena Bunić
Htjeli da voze đake pijani i u pokvarenom autobusu

Bijeljina - Vozačima autobusa Jugi Bogičeviću i Novici Gajiću policija je uručila prekršajne naloge jer su pijani namjeravali da prevoze učenike iz Bijeljine na ekskurziju u Srbiju, a kočnice na vozilu kojim je trebalo da upravlja Bogičević bile su pokvarene, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

Učenici sedmih razreda tri osnovne škole u Bijeljini u ponedjeljak su se okupili na parkingu ispred Saborne crkve u tom gradu kako bi krenuli na jednodnevni izlet u Valjevo, Novi Sad i Tršić, u organizaciji bijeljinske turističke agencije “Hepi travel”, koja ima potpisane ugovore sa drugim agencijama kada su u pitanju ekskurzije.

Učenike Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić” trebalo je da prevozi Bogičević, vozač prevoznika “Vijena tur” iz Lončara, dok je đake iz škole “Jovan Dučić” trebalo da vozi Gajić u autobusu preduzeća “Gajić prom” iz Ugljevika.

Prema uobičajenoj proceduri, policija je prije polaska učenika na ekskurziju alkotestirala sve vozače i tada utvrdila da su Bogičević i Gajić bili pod uticajem alkohola. Kontrolisana je i tehnička ispravnost autobusa, a vozilo “Vijena tura” imalo je neispravne kočnice.

- Kod vozača J. B. utvrđeno je 0,35, a kod N. G. 0,74 g/kg alkohola u organizmu. Provjerom dokumentacije autobusa kojim je trebalo da upravlja J. B. utvrđeno je da potvrda o tehničkoj ispravnosti vozila ne pripada istom - saopštili su iz Policijske uprave Bijeljina, navodeći da je kontrolom utvrđeno da je navedeni autobus tehnički neispravan, te je isključen iz saobraćaja.

Dodali su da će protiv odgovornih lica u pravnom licu i samih pravnih lica zbog počinjenih prekršaja biti podnijet zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Prevoznici “Vijena tur” i “Gajić prom” su nedugo nakon utvrđenih propusta poslali nove vozače, a stigao je i tehnički ispravan autobus. Učenici su na kraju otputovali u Srbiju i bezbjedno se vratili.

U “Gajić promu” kratko su rekli da oni iznajmljuju autobuse i da nemaju veze sa vozačem Gajićem, dok izjavu iz “Vijena tura” nismo dobili jer, kako su kazali u tom preduzeću, vlasnik nije prisutan.

Direktorica agencije “Hepi travel” Maja Antić ispričala je da su oni obavijestili policiju o planiranom izletu.

- Najbitnija nam je bezbjednost djece. Obaveza agencija iz Ugljevika i Lončara je bila da pošalju spremne i odmorne vozače i ispravne autobuse. Pijani vozači i neispravan autobus  su na vrijeme zamijenjeni. Čula sam da je jedan od vozača dobio otkaz nakon ovog incidenta. Godinama organizujemo ekskurzije i izlete, i do ovog smo imali samo jedan slučaj da je kod jednog vozača utvrđeno prisustvo alkohola prije polaska na put - kazala je Antićeva.

Nekoliko pića

Direktor OŠ “Vuk Stefanović Karadžić” Predrag Račanović rekao je da su agencije i vozači postupili neodgovorno.

- Bio sam tu kada se sve desilo. Tu su bili djeca i roditelji i niko nije paničio jer je sve brzo riješeno. Mladić koji je trebalo da vozi naše đake nije bio vidno pijan, a čuo sam da je policiji rekao da je prethodno veče popio nekoliko pića - kazao je Račanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana