Hospitalizovano 19 oboljelih od morbila, dnevno se javi 15 zaraženih

Srna
Hospitalizovano 19 oboljelih od morbila, dnevno se javi 15 zaraženih

Sarajevo - U Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo u posljednja tri dana hospitalizovano je 19 oboljelih od morbila, a dnevno na Infektivnoj klinici ovog centra bude pregledano više od 15 pacijenata zaraženih morbilima, prenosi sarajevski portal “Kliks”, navodeći da je riječ o nezvaničnim podacima.

Isti izvor piše da je beba, koja je od sredine prošle sedmice u teškom stanju, priključena na raspirator na odjeljenju Pedijatrije.

Predstavnici Vlade Kantona Sarajevo, koji su prije dva dana poručili da prate situaciju, ističu da broj oboljelih svakodnevno raste, te su pozvali roditelje da vakcinišu djecu da bi kompletno stanovništvo bilo zaštićeno.

Kantonalni ministar zdravstva Amela Sofić rekla je da među oboljelima dominira starosna struktura djece od dvije do pet godina, a da je zabrinjavajuće što je 20 odsto oboljele djece mlađe od jedne godine.

“Riječ je o problemu niskog obuhvata imunizacije koji prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije treba biti iznad 95 odsti da bismo stvorili kolektivni imunitet i spriječili epidemije”, objasnila je Sofićeva.

Morbile su zarazna bolest koja se prenosi kapljičnim putem, iz nosa, usta ili grla zaražene osobe. Moguće su komplikacije kao što su upala uva, upala pluća i slično.

Sedmomjesečna djevojčica oboljela od morbila, sa teškim plućnim komplikacijama, umrla je u petak na Klinici za pedijatriju sarajevskog kliničkog centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana