Хитно ријешти проблем плутајућег отпада

ATV
Хитно ријешти проблем плутајућег отпада

Општине и градови, хидроелектране узводно од ХЕ Бочац, мораће активније спрјечавати доток смећа у акумулацију, очекујемо да Министарство околиша ФБиХ и њихов Фонд за животну средину помогну у рјешавању овог проблема, потребно је постојећу мрежу поправити и поставити још једну узводно од акумулације.

 Ово су главни закључци састанка представника Министарства за екологију и грађевинарство Републике Српске, Управе ХЕ Бочац, Инспектората Републике Српске, Федералне Управе за инспекцијске послове. Једини представници Федерације БиХ били су градоначелник Јајца и главни водни инспектор. 

“Натјерати их не можемо. Оно што може министарство да уради у наредном периоду то је да још једном реагује према федералном министарству и околиша и водопривреде, да реагује према Фонду за заштиту околиша и да путем међуентитског тијела, због свега овога што сте ви констатовали, да у што скоријем периоду сазовемо па да путем међуентитског тијела још једном покушамо да дијелујемо према Фонду, па да изађемо са конкретним приједлогом и финансијским средствима која су потребна, да оба Фонда заједнички учествују,” рекла је Свјетлана Радусин, помоћник министра за екологију. 

“Ја бих апеловао да они подузму нешто у том погледу, односно јавна комунална предузећа из ових општина, да се не депонује комунални отпад, да инспекције раде боље, комуналне иснпекције, јер Федерална водна инспекција не може стићи да то све исконтролише,” каже Мирсад Смајилагић, федерални водни инспектор. 

Мрежа на акумулацији стара је 18 година. Коштала је 80.000 марака. Додатну тешкоћу и трошак представља сакупљање отпада, ангажовање радне снаге, машинерије, његово одлагање.  

“Ево ми смо сад покренули процедуру набавке, избора извођача за чишћење овога отпада. Међутим, шта вриједи што ћемо ми то очистити кад тај отпад континуирано стиже и даље. Ми прво морамо рјешити мрежу, довођењм у пуну функцију, па тек онда да рјешавамо овај проблем,” рекао је Горан Милановић, в.д. директора ХЕ на Врбасу.

За ХЕ Бочац, пуцање мреже и прилив додатног отпада је непредвиђени трошак. Управа очекује да се у цијелу причу укључи град Бањалука и Водовод. 

Неколико хиљада кубика смећа још увијек плута акумулацијом језера Бочац. Овдје се може видјети све и свашта,  пластичне боце, балвани, комади намјештаја. За неколико дана све ово би требало бити извађено из језера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана