Хирурзи спремни за све изазове

Анита Јанковић-Речевић
Хирурзи спремни за све изазове

Бањалука - Бројни врхунски хирурзи из региона били су гости 20. међународног стручног скупа Удружења хирурга Републике Српске који је у петак одржан у Бањалуци с циљем успостављања сарадње и размјене знања и искустава из различитих медицинских области.

Јубиларном скупу присуствовали су предсједници удружења хирурга из БиХ, Србије, Хрватске, Македоније, Словеније и Црне Горе, а специјални гости били су професори Бјорн Едвин и Јакоб Бергсланд из Краљевске болнице у Ослу.

Њих двојица су уз асистенцију љекара из Српске у четвртак у Клиници за општу и абдоминалну хирургију Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС успјешно извели лапароскопску операцију јетре која до сада није рађена на овим просторима.

Отварајући скуп, министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић истакла је да РС много пажње посвећује оспособљавању и едукацији кадрова, о чему свједочи долазак стручњака из Осла. 

- Вјерујем да су љекари из Норвешке презентовали своја искуства нашим хирурзима како би у будућности могли успјешно завршавати оперативне захвате лапароскопског типа - поручила је Голићева.

Предсједник Удружења хирурга РС Здравко Марић каже да скуп има за циљ да допринесе увођењу нове методе, лапароскопске хирургије јетре. Оцијенио је да је неопходно да се у Српској обављају трансплантације јетре јер у посљедње три године ниједном пацијенту из РС то није омогућено.

- Наши хирурзи су спремни за такав искорак, а ресорно министарство треба да покрене пројекат за трансплантацију. То кошта много, али нова хирургија је права ствар за промоцију ове нове методе лијечења - рекао је Марић.

Предсједник Управног одбора Удружења хирурга РС Зоран Алексић рекао је да је скуп окупио око 100 учесника.

Додао је да су гости из Норвешке успјешно извели операцију јетре, истакавши да је бенефит тог захвата што ће пацијенткиња већ у понедјељак бити пуштена кући, а за десетак дана моћи ће да се врати пословним активностима.

- Лопароскопија је створена како би боравак у болници био краћи, како не би било великих ожиљака и како би се пацијенти брзо могли вратити свакодневним активностима. Такође, и трошкови су мањи - рекао је Алексић, истакавши да љекари у РС могу одговорити свим изазовима.

Вршилац дужности генералног директора УКЦ РС Владо Ђајић каже да руководство овог центра има у плану да, осим изградње најмодерније здравствене установе у Српској, ради и на едукацији кадра. Додао је да је доказ за то и овај скуп.

- Наши љекари су свакодневно на едукацији у регионалним центрима, а план је да доводимо еминентне стручњаке из свијета - додао је Ђајић и навео да би до краја године требало да буду испуњени сви законски услови који би омогућили трансплантацију јетре у Српској.

Уложено 600 милиона

Сребренка Голић је истакла да је Српска у посљедњих десет година у област здравства уложила више од 600 милиона КМ.

- Изграђене су болнице у Бијељини и Невесињу, а завршава се и реконструкција УКЦ-а у Бањалуци. Обновљене су и двије поликлинике, једна у саставу УКЦ-а, а друга у Источном Сарајеву. Интензивно се гради и болница у Источном Сарајеву која ће до краја године бити опремљена по систему кључ у руке - рекла је Голићева и подсјетила да су у оквиру пројекта енергетске ефикасности опремљене болнице у Фочи, Зворнику и Требињу, за шта је издвојено више од шест милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана