Грађевинска дозвола за мост у Градишци до краја августа?

ATV
Грађевинска дозвола за мост у Градишци до краја августа?

Хрватска би, до краја августа, требало да изда грађевинску дозволу за мост у Градишци. То су најновије вијести које стижу из Министарства саобраћаја Српске. Рок је био почетком мјесеца али помјерање, каже министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић, неће значајно успорити поступак. Што се тиче Републике Српске, све је спремно. Паре чекају, а и тендер за извођача радова на мосту на Сави.

“Да ћемо тада моћи, заједничка комисија одрадила је тендерску документацију, моћи одмах пустити тендер за избор најповољнијег понуђача, јер су средства већ обезбјеђена, 6,8 милиона гранта Европске комисије, и 20 и неки милион већ обезбјеђених ГСМ лиценци,” рекао је Трнинић.

На мјесту гдје би нови мост требало да се гради сада је само шут и отпад. Неколико десетина метара даље, нови царински терминал добија обрисе. До половине септембра, највећи дио посла требало би да буде готов, а мјесец дана касније стиже и употребна дозвола. За почетак, камиони из центра Градишке, који данима стоје на терминалу у граду и стварају огромне гужве, биће премјештени на нови терминал, са 150 паркинг мјеста за шпедитере који чекају на царињење.

Камиони, када буду излазили из Босне и Херцеговине, ићи ће директно аутопутем и приступним цестама на нови терминал. Биће на том терминалу на новој локацији, и онда ће, један по један камион, кад заврши царињење, излазити из БиХ, а исто тако, сви камиони који улазе у БиХ неће се задржавати у граду него ће ићи на позицију новог терминала,” каже Ратко Ковачевић из УИО БиХ.

Процијењена вриједност моста је око 30 милиона евра, а договор је да Босна и Херцеговина и Хрватска, по пола, финансирају изградњу. Хрвати су раније поручили да ће, док не обезбиједе средства из неког од европских фондова, радове плаћати из свог буџета, а Босна и Херцеговина свој дио новца већ је обезбиједила. Ако све буде и ишло по плану, мост, ипак, неће тако скоро. 

“На царинском терминалу налазиће се ветеринарске и фитосанитарне инспекције, контролни терминали, као и терминали за путнички и теретни саобраћај. Колико год да буде био модеран, овај објекат добиће свој смисао тек када мост буде завршен. То, највјероватније, неће бити још три године, уколико се у обзир узму рокови за завршетак радова на мосту.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана