Грађани БиХ једу провјерену храну

Срна
Грађани БиХ једу провјерену храну

Сарајево - Грађани БиХ једу храну која је провјерена, изјавио је данас у Сарајеву директор Агенције за безбједност хране БиХ Џемил Хајрић.

На данашњем представљању смјерница намијењених надлежним институцијама у систему безбједности хране у БиХ и субјектима у пословању са храном, Хајрић је рекао да се оне тичу хигијене процеса и пракси у сектору перадарства, испитивања квалитета меда, контроле пестицида и контроле прехрамбених адитива.

Он је подсјетио да је представљање смјерница редовна активност коју Агенција за безбједност хране спроводи посљедњих годину и по дана, у сарадњи са УСАИД/Фарма два пројектом и пројектом у оквиру Шведске агенције за међународни развој.

"Много активности односило се на припрему новог законодавног оквира у вези са измјенама и допунама правилника о микробиолошким критеријумима, који су били један од услова извоза перади у ЕУ", рекао је Хајрић новинарима.

Он је додао да ови документи представљају вид подршке Агенције за безбједност хране БиХ субјектима у пословању са храном и надлежним институцијама у спровођењу прописа о храни, чиме се штити здравље и интерес потрошача у БиХ и подржава пословање и развој прехрамбеног сектора.

Хајрић је рекао да су за инспекцијске службе у БиХ, Републике Српске и Федерације БиХ, укључујући и кантоне, као и за субјекте у пословању с храном, организоване серије тренинга који се тичу процедура спровођења новог законодавног оквира.

Он је истакао да систем безбједности хране не функционише више тако што се контролишу финални производи, већ се односи на ток производње хране да би се на вријеме могло реаговати уколико се уоче неке неправилности.

Шеф Одјељења за економски развој при Мисији УСАИД-а у БиХ Ендру Богел појаснио је да се двије нове смјернице односе на извоз пилећег меса, а остале на производњу меда и контролу пестицида у храни.

Богел је рекао да ови стандардни долазе у најбоље вријеме, с обзиром да је БиХ недавно добила одобрење за извоз пилећег меса у ЕУ.

Секретар Асоцијације за прехрамбену индустрију у Спољнотрговинској комори БиХ Тијана Мухамедић оцијенила је да ће смјернице унаприједити пословање извозника и компанија унутар БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана