Фонд здравства остао без 1,7 милиона КМ

Милијана Латиновић
Фонд здравства остао без 1,7 милиона КМ

Бањалука - Окружни суд у Бањалуци поништио је рјешење о извршењу бањалучког Основног суда по којем је Фонду здравственог осигурања РС скинуто са рачуна око 1,7 милиона марака на име куповине пословног простора у Требињу, која није реализована.

Управни одбор фонда је у јуну 2016. године донио одлуку о куповини пословног простора за потребе филијале у Требињу, на основу чега је закључен купопродајни уговор с физичким лицем за куповину простора вриједности око 1,2 милиона КМ, уз обавезу продавца да достави доказ да земљиште и зграда у којој се налази простор нису под хипотеком. У уговору је, појашњавају у Фонду здравства, прецизирано да неће уплатити новац продавцу све док не достави тражена документа. Продавац је у децембру 2016. доставио документа, али је утврђено да нису валидна, због чега му фонд није исплатио уговорену цијену. Након тога услиједиле су тужбе са обје стране. С обзиром на то да је Основни суд у Бањалуци донио пресуду у корист продавца, банка је прошле године извршила принудну наплату и са рачуна Фонда здравства скинула 1,7 милиона КМ са затезним каматама и трошковима.

- Интересантно је да је, познавајући спорост у раду судова због “затрпаности” предметима, Основни суд у Бањалуци експресно донио пресуде у корист продавца, док по питању кривичних пријава које је фонд поднио ништа није урађено - навели су у Фонду здравства.

Окружни суд у Бањалуци је прије неколико дана поништио рјешење о извршењу бањалучког Основног суда, а тој одлуци претходила је пресуда и мишљење Врховног суда РС којој се обратила банка која је полагала право хипотеке прије закључивања спорног уговора.

Савјетник директора ФЗО за правна питања Стојан Вукајловић каже да ће фонд наставити правну борбу која траје скоро три године.

- Нисмо жељели купити пословни простор који је оптерећен хипотеком, јер у име осигураника трошимо јавни новац, али смо у овом случају обманути. Уложили смо жалбу Окружном суду у Бањалуци за понављање поступка и поништавање одлуке бањалучког Основног суда, али још ништа није ријешено - рекао је Вукајловић за “Глас Српске”, нагласивши да вјерују да ће Окружни суд у што скоријем року омогућити понављање поступка.

Истакао је да Фонд здравства иде у противизвршење, али је питање да ли ће и колико новца успјети да врати.

Спорни доказ

Према подацима Фонда здравства, продавац је доставио рјешење да земљиште и објекат нису под хипотеком, које је издала подручна јединица Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове у Требињу. Доказ је оспорен, јер је утврђено да у рјешењу није наведено да је уписник хипотеке употријебио ванредна правна средства, што је иначе пракса у праву.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана