Фонд солидарности до сада одобрио 26 захтјева за лијечење дјеце у иностранству

nezavisne.com
Фонд солидарности до сада одобрио 26 захтјева за лијечење дјеце у иностранству

Бањалука - У првих пет мјесеци, колико ради, Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству до сада је одобрио 26 захтјева за лијечење дјеце у иностранству, за шта је издвојено око 1,1 милион КМ, потврдила је за “Независне” Јасминка Вучковић, в.д. директора овог фонда.

“На лијечење је до сада послато 23 дјеце, јер је једном дјетету продужавано лијечење три пута”, истиче Вучковићева.

Према њеним ријечима, Фонд је недавно уплатио и средства за седморо дјеце која се упућују у иностранство због генетских испитивања, која ће се, како каже, радити у клиникама у Шпанији и Њемачкој.

“На основу мишљења и приједлога Комисије, своју сагласност за одобрење захтјева даје и Управни одбор Фонда, након чега директор Фонда солидарности доноси рјешење”, нагласила је Вучковићева.

Како је казала, на рачунима Фонда солидарности тренутно се налази око 2,6 милиона КМ, а стање на рачуну се, како појашњава, свакодневно ажурира, те је доступно на сајту Фонда здравственог осигурања РС.

Навела је да су, осим стања на рачуну, на сајту видљиви и комплетни изводи из банака, тако да, како истиче, јавност може да прати и све уплате и исплате са рачуна, као и одобрене захтјеве и друго.

Подсјећања ради, Фонд солидарности је званично почео с радом 1. јануара ове године, а финансира се кроз посебне доприносе, а то су доприноси из буџета Владе РС, из буџета општина и градова, од купљених аутомобила у јавном сектору и од нето плата запослених у РС.

Проценат који се издваја од нето плата за Фонд солидарности је 0,25 одсто од нето плате, док се из буџета Владе, општина и градова РС издваја 0,025 одсто.

Како су “Независне” раније писале, када Фонд солидарности или Фонд здравственог осигурања РС плате комплетан износ у предрачуну за лијечење, дакле комплетно лијечење, то онда значи да хуманитарне организације не могу да воде акције за лијечење.

“Њима нико не може забранити акције за неке друге сврхе, али то треба и да нагласе јер је некоректно када Фонд уплати средства за лијечење неког дјетета, а појави се хуманитарна акција за прикупљање новца за лијечење тог дјетета”, рекла је раније Вучковићева.

Подсјећамо, Нова банка Бањалука је у међувремену укинула провизију за све готовинске и безготовинске уплате за Фонд солидарности које се уплаћују преко рачуна ове банке, а на иницијативу Фонда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана