Фемић: Тражимо веће плате Богданић: Штрајк у служби политике

А. Ј. Р.
Фемић: Тражимо веће плате Богданић: Штрајк у служби политике

Бањалука - Чланови Струковног синдиката доктора медицине РС, незадовољни стањем у здравству, организовали су јуче получасовни штрајк упозорења у здравственим установама широм Српске.

Испред Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС окупило се педесетак љекара и медицинских техничара.

- Тражимо повећање плата за 25 одсто, те регрес и топли  оброк који имају све државе у окружењу, а ми немамо. Захтијевамо и укидање Закона о платама, доношење нових аката и побољшање социо-економског статуса - рекао је предсједник овог синдиката Миодраг Фемић, који је најавио генерални штрајк уколико Влада РС не испуни њихове захтјеве. Он тврди да овај штрајк нема политичку позадину, иако се на јучерашњем скупу испред УКЦ-а појавио и бивши министар здравља РС Слободан Станић који је члан СДС-а. 

Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић тврди да је штрајк одржан у служби политике и Савеза за побједу, истакавши да је Фемић јасно ставио до знања да се не бави проблемима здравствених радника него политиком.

- Оно што је најважније јесте да се, по мојим сазнањима, штрајку одазвао занемарив број здравствених радника од њих 14.000, колико их има у Српској - рекао је Богданић. Обећао је здравственим радницима да ће и ова и све будуће владе и даље радити на побољшању њихових услова рада.

- Они који су покушали да петнаестак дана прије избора искористе здравствене раднике за скупљање политичких поена, то нека им служи на част - поручио  је Богданић.

Руководство УКЦ-а захвалило је својим запосленима на указаном повјерењу и подршци, који се, како су навели у саопштењу, огледа и у чињеници да се веома мали број радника одазвао штрајку. УКЦ наводи да је генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић, приликом преузимања дужности, истакао да ће се за права радника и њихов положај борити боље од било којег синдиката, те да је то и доказао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана