ФБиХ недостаје више од 1.500 полицајаца, приоритет редовни, а не резервни састав

klix.ba
ФБиХ недостаје више од 1.500 полицајаца, приоритет редовни, а не резервни састав

Сарајево - Прве иницијативе и анализе показују да Федерацији БиХ недостаје 1.526 редовних полицајаца, укључујући све кантоне и Федералну управу полиције (ФУП), и то ће према изјавама политичара бити приоритет, а не резервни састав, који такође није искључен.

Наиме, након усвајања Нацрта закона у Републици Српској, који ће омогућити да се уведе резервни састав полиције, из Федерације је стигао одговор у виду заказивања сједнице Комисије за сигурност Парламента ФБиХ.

Иако се много очекивало, закључци Комисије су поприлично амортозовали ситуацију и првобитна очекивања. Наглашено је да увођење резервног састава полиције у ФБиХ није искључено, али је извјесно да ће приоритет бити попуњавање недостајућих редовних мјеста предвиђених систематизацијом.

Ситуација на терену показује да највише полицајаца недостаје Кантону Сарајево и то 431, ФУП-у недостаје 235 полицајаца, МУП-у ХНК 218, ТК 173, ЗДК 174, МУП-у УСК 98, полицији Посавског кантона 27, БПК-у 41 полицајац, СБК-у 36, ЗХК-у 50 те МУП-у Кантона 10 43, односно укупно 1.526 полицајаца.

У Зеници је чак и упућена иницијатива да се формира резервни састав полиције, али надлежни у управи полиције су поручили да је приоритет попунити редовни састав, а да ће координирати с другим агенцијама активности у вези с резервним.

Демократска фронта сматра да ФБиХ треба конкретније реговати и заказати ванредну сједницу Парламента ФБиХ те радити на формирању резервног састава полиције, како би се послала порука РС и тамошњим активностима.

Ипак, први закључци у ФБиХ указују на то да се неће журити с резервним саставом, већ ће се сагледати ситуација и поступци РС. Колико ће то бити исправно, показаће вријеме, пише klix.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана