Ергела “Вучијак” наставља да ради

Анита Јанковић-Речевић
Ергела “Вучијак” наставља да ради

Бањалука - Јавна установа (ЈУ) Ергела “Вучијак” наставиће да ради и узгаја коње липицанера у наредном периоду, истакли су у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске нагласивши да информације појединих медија о гашењу прњаворске ергеле нису тачне.

Из овог министарства су саопштили да ће ергела обављати исту дјелатност као и до сада, те да се у том смислу ништа није промијенило, нити је “почела ликвидација ергеле “Вучијак”, као што је истакнуто у насловима и извјештајима појединих медија.

- Тачно је да је Окружни привредни суд Бањалука још 20. децембра прошле године отворио ликвидациони поступак, али над правним субјектом - Акционарским друштвом (АД) “Вучијак” Прњавор и то нити је нова вијест, нити то значи да ће доћи до гашења ни до ликвидације саме ергеле “Вучијак” - појаснили су у Министарству пољопривреде.

Подсјетили су да је Одлуком Владе РС о оснивању ЈУ Ергела “Вучијак” дефинисано да ће ЈУ Ергела “Вучијак” након спроведеног поступка ликвидације АД “Вучијак” Прњавор наставити обављати дјелатност на имовини овог акционарског друштва.

- Одлуком Владе Српске ЈУ Ергела “Вучијак” је основана с циљем старања и очувања генетског потенцијала липицанерске расе коња. Посебно истичемо да се на овај начин коначно рјешава питање власништва над имовином ергеле са којом ће од сада управљати ЈУ Ергела “Вучијак”, што је и био циљ Владе Српске - рекли су у Министарству пољопривреде.

Ликвидациони управник АД “Вучијак” Жарко Јанковић истакао је да се у вези са питањем рада прњаворске ергеле не мијења ништа, осим правног облика.

- У питању је само ликвидација акционарског друштва, а послове и имовину преузела је Јавна установа и већ функционише у том облику -  рекао је Јанковић.

Очување расе

Ергела “Вучијак” је једина ергела коња липицанера у БиХ, а поред словеначке “Липице”, ергеле “Ђаково” и “Липик” у Хрватској, те ергеле “Карађорђево” у Србији има функцију очувања и ширења у свијету релативно  мале  популације  липицанера,  свега  до  10.000 коња.

Ергела у Прњавору је база за развој ресурса потребних коњичком спорту у БиХ и као таква је постала придружени члан Савеза коњичких организација БиХ за ФЕИ дисциплине. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана