Џудо гарант здравог развоја

Милијана Латиновић
Џудо гарант здравог развоја

Бањалука - Пројекат “Џудо у школе” почео је у осам основних школа у Српској, а осим приоритетног циља, стицања навика бављења спортом код основаца, џудо је веома ефикасан у превенцији вршњачког насиља, у тимском раду, развоју позитивних вриједности, као и у бризи о физичком и менталном здрављу основаца.

Ученици и њихови родитељи с одушевљењем су прихватили овај пројекат, који је показао добре резултате у земљама у којима се већ спроводи.

Једна од школа у којима је пројекат почео је Основна школа “Свети Сава” у Зворнику. Пројекат са бесплатним тренинзима за дјецу, који ће их, прије свега, склонити с улице и квалитетно искористити њихово вријеме, планиран је да траје двије године, а реализује се уз подршку бројних клубова широм Српске, Џудо савеза РС и Владе РС.

- Џудо је УНЕСКО прогласио за један од најкориснијих и најбољих спортова за дјецу старију од четири године. Зато је и уведен као изборни или обавезни предмет у школама у Јапану, Србији, Хрватској и Француској. Циљ је обухватити што више дјеце да се баве овим спортом како би научила његове основне елементе. Часови су бесплатни, а са дјецом ради професор физичког васпитања и тренер у Џудо клубу Српски соко Игор Кикић - рекао је предсједник Џудо савеза РС Огњен Павловић о покретању пројекта у Зворнику.

Презентација о добробитима џуда одржана је и у истоименој школи у Бањалуци, а присуствовао јој је великим број заинтересованих ученика. Приказ су извели ученици ове школе који годинама тренирају најтрофејнији олимпијски спорт у БиХ.

- Они су успјешни такмичари Џудо клуба Бањалука, клуба са 34-годишњом традицијом. Овај клуб већ десетак година тренира у овој основној школи и у прошлој години био је најуспјешнији клуб нашег града. Пројекат је иницијатива Међународне џудо федерације и одвија се у осам основних школа у Републици Српској. Захвални смо за велико разумијевање директору школе “Свети Сава” Мирославу Попржену, који је обезбиједио бесплатан простор за тренирање - рекао је предсједник Џудо клуба Бањалука Зоран Ћуп.

Пројектом је обухваћена и Основна школа “Вук Караџић” у Требињу, а ученици који одлуче да тренирају добијају и бесплатну спортску опрему.

Основци који буду укључени у пројекат “Џудо у школе” моћи ће и да представљају своју школу на Малим олимпијским играма Републике Српске у џуду. Пројекат ће почети као ваннаставна активност, а у будућности је циљ покренути га и као наставну активност.  

Равноправан спорт

Ријеч је о спорту који је сигуран, а једна од његових специфичности је и да је равноправан јер у систему такмичења равноправно учествују дјевојчице и дјечаци. Џудо савез Републике Српске већ посједује комплетан програм рада тренера у пројекту “Џудо у школе”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана