Дугачак ред у Требињу за рад у Дубровнику

nezavisne.com
Дугачак ред у Требињу за рад у Дубровнику

Требиње - Након појединачних одлазака младих Требињаца и Требињки у Дубровник на привремене или сталне послове, дубровачки послодавци су почели и са јавним оглашавањем, а у потрази за радном снагом у Требињу “Вртови сунца” и “Импортане група” су започели серијал презентација у БиХ.

Презентација која је обављена у требињској пословници  Завода за запошљавање РС окупила је више од стотину Требињаца и Требињки заинтересованих за посао у Дубровнику, а оглас је “Импортане група - Хотелс анд Ресорт” раније расписала и објавила у требињским медијима, тражећи преко 80 радника.

Они су у огласу понудили посао за занимања конобара, кувара, посластичара, бармена, те рецепционара, спремачица, перача, хостеса, кућних мајстора, водоинсталатера и осталих занимања потребних у хотелијерству, а на презентацији, како кажу у требињском Бироу за запошљавање, видео-бимом приказали су и будућа мјеста за рад, дали опис послова и понудили оквирно плате.

“Ми нисмо имали никаквог учешћа у овој презентацији, већ смо им једино уступили простор ради бољег представљања, а колико нам је познато, они сличне презентације планирају и у још неким градовима Босне и Херцеговине”, објаснили су нам кратко у требињској пословници Завода за запошљавање РС.

У “Импортане групи” телефоном нисмо успјели сазнати ништа више, јер су, како нам је речено, сви надлежни на службеном путу у Загребу.

Заинтересовани млади људи из Требиња кажу да нису имали појединачне интервјуе, већ су само саслушали услове и тек треба да пријаве своје CV-је.

“Нико од мојих познаника ко је отишао да ради у Дубровнику није се покајао, а већина њих је чак и прешла на боља радна мјеста, тако да сам се пријавио и ја, јер сматрам да добро знам енглески језик, а бавим се помало и мајсторлуком, па ћу у некој од понуда ваљда пронаћи своју шансу”, рекао нам је један од младића из дугачког реда који се формирао пред пословницом Завода у Требињу.

Надлежни у овој институцији кажу да, и поред тога што знају да има доста младих људи који раде у Дубровнику, још немају евиденцију колико њих је тамо заиста запослено, јер се неки и не одјављују са требињске берзе рада, рачунајући да ће у своме граду можда наћи боље запосљење, а и они који се одјављују са евиденције, наводе објашњење у коме стоји “из неких других разлога”.

Њихове евиденције говоре да су листе чекања за запослење у Требињу све мање и да се највише одјављују они између 24 и 27 година, а незванични подаци говоре да у Дубровник највише одлазе угоститељски и грађевински радници, као и возачи и његоватељице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана