Дуг за порез на имовину готово 20 милиона КМ

Анита Јанковић-Речевић
Дуг за порез на имовину готово 20 милиона КМ

Бањалука - Неплаћени рачуни за порез на непокретности становника Српске износе 19,9 милиона КМ, а највећа дуговања имају власници кућа, станова, земљишта и друге непокретне имовине на подручју Бањалуке, Бијељине, Добоја, Приједора и Лакташа.

 Пореској управи РС истичу да је поменути дуг настао у периоду од 2012. до јуна ове године, а због великог броја доспјелих, а неизмирених обавеза посезали су и за нудном наплатом.

- Када је у питању принудна наплата пореза на непокретности, од јануара 2013. до јуна ове године покренули смо 116.976 поступака, а проценат наплате је износио око 37 одсто - додали су у Пореској управи РС.

Навели су да је у првих пет мјесеци ове године по основу пореза на непокретности прикупљено 8,9 милиона марака, што је за три одсто мање у односу на годину раније, те подсјетили да је прописани рок за уплату прве рате 30. ју­н текуће године.

Позвали су све обвезнике пореза на непокретности да измире прву рату за ову годину, као и евентуална дуговања из претходних година која нису платили.

- Одмах по истеку законски прописаног рока за плаћање пореза на непокретности интензивираћемо активности на принудној наплати тог прихода локалних заједница, користећи све законски расположиве мјере, од блокада рачуна, пљенидбе покретне имовине до уписа хипотека на непокретну имовину као крајње мјере наплате ове пореске обавезе - рекли су у Пореској управи РС и додали да ће свим власницима непокретности у Српској који нису на вријеме платили доспјеле обавезе износ бити увећан за трошкове поступка принудне наплате и камате.

У Градској управи Бањалука кажу да из године у годину евидентирају континуиран раст прихода од пореза на непокретности, те да је у прошлој години по овом основу наплаћено 9,5 милиона КМ, што је за 23 одсто више у односу на годину раније.

- Претпоставља се да велики број власника некретнина није пријавио некретнине у свом власништву и да на њих не плаћа никакав порез и с тим у вези покренули смо пилот пројекат “Ширење обухвата обвезника пореза на непокретности” који подразумијева теренску контролу с циљем идентификовања непријављене имовине. Очекујемо да ће дати резултате - рекли су у Градској управи Бањалука и позвали грађане да редовно измирују своје законске обавезе, наводећи да се од прикупљених средства пореза на непокретности финансира изградња и реконструкција градских саобраћајница, мостова, водовода, вртића.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић истиче да је град прије мјесец дана оформио тим чији је задатак да анимира грађане да редовно измирују своје пореске обавезе.

- Иако Пореска управа шаље рјешења становништву и врши наплату, ми смо оформили тим с циљем што веће наплате, односно како бисмо имали више прихода у градском буџету. Та средства су нам неопходна да бисмо могли реализовати разне пројекте у граду - рекао је Јеринић.

Казне

Из Пореске управе су позвали све грађане који нису пријавили непокретну имовину да то учине што прије јер им у супротном слиједе казне. 

- Непријављене непокретности које ми идентификујемо биће пријављене по службеној дужности, а власницима истих уручени порески рачуни са обрачунатим каматама и казном од 500 до 1.500 КМ за физичка лица, те од 1.000 до 3.000 КМ за правна лица - навели су у Пореској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана