Дуално образовање крати пут до посла

Анита Јанковић-Речевић
Дуално образовање крати пут до посла

Бањалука - Прву плату млади у Српској у просјеку зараде са 27 година, што се негативно одражава на развој домаће привреде, а да би био убрзан пут до првог посла надлежни ће ове године приступити реформи средњег образовања с акцентом на увођење дуалног система.

Истакнуто је ово на јучерашњем састанку представника Министарства просвјете и културе РС, Привредне коморе, Завода за запошљавање, Уније удружења послодаваца и Занатско-предузетничке коморе, који је организован с циљем дефинисања приоритетних задатака који ће ускладити систем образовања са тржиштем рада. Договорено је да се синхронизованим радом и низом анализа до 31. марта дође до података о занимањима која су потребна домаћим привредницима да би се могла креирати уписна политика за средње школе за идућу школску годину.

Министарка просвјете и културе РС Наталија Тривић истакла је да је један од основних циљева стварање услова за увођење дуалног образовања, односно повезивање ученика средњих стручних и техничких школа са тржиштем рада.

- Уписну политику креираћемо на основу конкретних показатеља са терена, а радићемо и анализе које ће утврдити која су то занимања ишчезла, а који су послови будућности да бисмо средњошколце одмах по изласку из клупа укључили у привреду - рекла је Тривићева.

Она је навела да ће кроз уписну политику бити дефинисана и ученичка пракса у средњим техничким и стручним школама код привредника, а план је да ове године раде и на припремама за реформу основног образовања.

- Неопходно је створити и услове за повећање плата у реалном сектору да би се стало у крај одласку људи у иностранство - навела је Тривићева.

Директорица Привредне коморе РС Драгица Ристић каже да треба подићи свијест друштва о важности потреба тржишта рада, те перспективама запошљавања како би биле срушене заблуде о појединим занимањима.

- Нове технологије напредују, а занимања на која се некада гледало са подозрењем сада се обављају у сасвим другим условима, те је то потребно предочити и родитељима и ђацима још у основним школама, али и створити добре услове за рад у реалном сектору како би био атрактиван - рекла је Ристићева.

Пуни допринос у повезивању система образовања и тржишта рада даће и Завод за запошљавање РС, који ће ове године радити на формирању локалних савјета за запошљавање.

- На тај начин ће се усклађивати понуда и потражња у локалним заједницама - рекла је замјеница директора завода Гордана Латиновић.

Она је подсјетила да на евиденцији незапослених када је у питању средња стручна спрема највише има лица са завршеном економском школом и гимназијом, те пољопривредних техничара, док је у оквиру високе стручне спреме без посла највише правника и економиста.

- Највећа потражња је за лицима која су завршила информационе технологије, док професора математике и физике нема на евиденцији - рекла је Латиновићева.

Директор Уније послодаваца РС Саша Аћић рекао је да ће привредници подржати пројекат дуалног образовања тако што ће радити на опремању кабинета најмодернијом опремом.

- Нама је у интересу да што раније ученици улазе у свијет рада јер тренутно свој динар крену зарађивати тек са 27 година. Немамо квалитет који је потребан послодавцима, због чега је неопходан дијалог при креирању уписних политика, те научних и наставних програма. Очекујемо и да ће накнаде које будемо исплаћивали ђацима бити мање опорезиве - рекао је Аћић. Додао је да је у интересу свих да просјечна плата у РС буде 1.000 КМ, те да вјерује да ће се то у блиској будућности и десити, а да прије тога треба смањити опорезивање рада на ниво из 2008. и повећати продуктивност.

Нова занимања

Драгица Ристић је навела да ће са привредницима бити рађено на новим занимања која су потребна.

- У нашем систему образовања до сада нисмо имали занимање алатничар, које је веома занимљиво за све индустријске процесе - рекла је Ристићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана