Драконске казне гасе локале

Милијана Латиновић
Драконске казне гасе локале

Бањалука - Драконске казне предвиђене за неиздавање фискалних рачуна мало ко ће моћи да плати, због чега би на многим локалима могли заувијек остати катанци, тврде огорчени угоститељи у Српској.

Иако Нацрт измјена и допуна Закона о фискализацији који је прошле седмице усвојила Влада РС даје могућност обвезницима да новчане казне плате у року од 48 часова како објекти не би били затворени, угоститељи тврде да су износи превисоки и да већина неће бити у могућности то да плати. Нови прописи предвиђају казну затварања објекта на 30 дана, уколико новчана казна не буде плаћена у остављеном року.

Предсједник Удружења радника угоститељства и туризма Републике Српске Жељко Татић истиче за “Глас Српске” да се закон мора поштовати, али и да се подједнако мора примјењивати на све. Татић тврди да је раније била пракса да у поједине локале и фирме инспектори не долазе.

- Плашим се да ће угоститељи доживјети судбину трговаца. Наиме, када је почело отварање тржних центара, бројне мале радње су заувијек угашене. И нас ће задесити иста судбина буде ли овај закон усвојен. Иако се закон мора поштовати, много је у овој бранши непрофесионалних конобара који због несугласица с газдом не откуцају рачун, а казну плаћа власник локала. Много је неправилности које би морале бити исправљене - рекао је Татић.

Подсјетио је да је, према важећим прописима, казна за неиздавање фискалног рачуна 500 КМ и затварање локала на 15 дана, те да су угоститељи сагласни да се износ повећа, а да се локали не затварају.

- Међутим, нове казне су драконске. Сматрам да 30 одсто локала у Бањалуци не може да плати казну од неколико хиљада марака, а то значи да само могу ставити кључ у браву. Истина је да смо тражили веће износе, али не баш толико. Затварање локала је најгора опција, јер у том случају нити конобар има плату, нити власник локала зараду, а нема ни држава ништа - рекао је Татић.

Директор Занатско-предузетничке коморе РС Јовица Братић сматра да ће нацрт овог закона до коначног усвајања сигурно претрпјети измјене.

- Тражили смо да не буде затварања локала и то смо добили. Вјерујем да ћемо на јавним расправама доћи до неког компромисног рјешења - рекао је Братић и додао да је крајње вријеме да се сивој економији стане у крај.

У Министарству финансија РС појаснили су да инспектори у складу са Законом о прекршајима имају право да изрикну искључиво минималну прописану казну, док одмјеравање казне у прописаном распону може вршити само суд.

- Инспектор Пореске управе може изрећи искључиво казну од 10.000 КМ за правно лице, 2.000 КМ за одговорно лице у правном лицу или 5.000 КМ за физичко лице - навели су у министарству. Додају да је Законом о прекршајима прописано да уколико починилац прекршаја плати казну у року од осам дана од дана изрицања, ослобађа се 50 одсто казне.

- То значи да уколико инспектор изрекне новчану казну правном лицу, а овај плати у року од 48 сати, против њега неће бити спроведена мјера забране обављања дјелатности, а платиће 50 одсто минималне прописане казне, што износи 5.000 КМ, а одговорно лице 1.000 КМ. Исто тако, уколико инспектор изрекне новчану казну физичком лицу, а овај плати у року од 48 сати, против њега неће бити спроведена мјера забране обављања дјелатности, а платиће половину минималне прописане казне, што износи 2.500 КМ - појаснили су у Министарству финансија и додали да казне од 20.000 КМ за правна лица, односно 10.000 КМ за физичка лица или 4.000 КМ за одговорно лице у правном лицу може изрећи искључиво суд уколико обвезник затражи судско одлучивање по предметном прекршајном налогу.

Занатлије

У Министарству финансија РС кажу да су мали предузетници, односно лица која не остварују приходе у износу већем од 50.000 КМ на годишњем нивоу и која се баве занатском дјелатношћу, као што су обућари, фризери, козметичари, ослобођени обавезе регистровања промета путем фискалних каса и на њих се не односи новчана казна. Обавеза регистровања промета путем фискалних уређаја, додају, није мијењана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана