Донаторско вече у оквиру хуманитарне акције “С љубављу храбрим срцима”

Срна
Донаторско вече у оквиру хуманитарне акције “С љубављу храбрим срцима”

Бањалука - Донаторско вече у оквиру хуманитарне акције “С љубављу храбрим срцима” биће одржано данас у Културном центру Бански двор у Бањалуци под високим покровитељством предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић.

Донаторско вече почеће у 17.00 часова, а прикупљена средста биће искориштена за набавку роботике за опоравак дјеце са поремећајима кретања. 

Тим поводом, предсједник Српске уприличиће у 12.00 часова у Палати Републике пријем за учеснике хуманитарне акције - младе умјетнике из Републике Српске, саопштено је из кабинета предсједника Републике Српске. 

Донаторској вечери присуствоваће предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијери Српске Радован Вишковић и Србије Ана Брнабић, те министри у владама Републике Српске и Србије. Они ће разговарати са грађанима који буду дали свој допринос овој акцији позивањем хуманитарног телефонског броја. 

Партнери на донаторској вечери, која се одржава девети пут, су млади умјетници из различитих крајева Српске, који ће пјевати, плесати, свирати, глумити и на тај начин дати велики допринос у оквиру ове акције. Гости ће имати прилику да чују и звуке хармонике, те младе извођаче, као и хорове. 

У оквиру акције од 6. децембра активан је и хуманитарни број 1411 путем којег грађани могу да донирају једну КМ за помоћ у набавци роботике за опоравак дјеце са поремећајима кретања. Овај хуманитарни биће активан до Божића, 7. јануара 2019. године. 

Влада Србије донијела је закључак да Републици Српској донира 250.000 евра за набавку уређаја за роботски асистирану рехабилитацију дјеце са поремећајима кретања, а прошле године је донирала идентичну суму за Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству. 

У Републици Српској годишње између 150 и 200 дјеце има потребу за интензивним физикалним третманом уз кориштење роботике, те око 150 младих људи који су доживјели неку повреду мозга и кичмене мождине, кажу у Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију “Др Мирослав Зотовић”. 

Прво донаторско вече одржано је 2010. године за дјецу обољелу од малигних болести, а 2011. године за дјецу са посебним потребама и поремећајима у развоју, 2012. за дјецу обољелу од дијабетеса мелитуса типа један, 2023. за дјецу с аутизмом, затим је 2014. године организовано за изградњу Родитељске куће у Бањалуци, док је 2015. године то били за дјецу са ријетким генетским обољењима. 

Донаторско вече 2016. године организовано је за Центар за превенцију развојних тешкоћа “За мајку и дијете”, а прошле године је то било за Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана