Do kraja godine savremena kardiohirurgija u Republici Srpskoj

ATV
Do kraja godine savremena kardiohirurgija u Republici Srpskoj

Banjaluka - Za najzahtjevnije operacije srca, pacijenti iz Republike Srpske uskoro neće morati van granica. Do kraja godine Univerzitetsko-klinički centar Republike Srpske u Banjaluci trebalo bi da bude opremljen sa dvije kardiohirurške sale na 1.500 kvadrata, ali i da obezbijedi stručan kadar na domaćem terenu. Razmatra se uspostavljanje saradnje sa stručnjacima iz Srbije, Slovenije i Austrije.

U Ministarstvu zdravlja Republike Srpske pojašnjavaju da će Južno krilo UKC-a i kardiohirurške sale raspolagati najsavremenijom opremom i zadovoljavati svjetske standarde. 

"'Touch' paneli u salama omogućavaju pristup svim nalazima i potrebnim pretragama koje je pacijent već obavio, a nalaze se u centralnom sistemu. Između ostalog postojaće mogućnost praćenja operacija u realnom vremenu u 4K tehnologiji na udaljenoj lokaciji, a hirurzi će po potrebi, putem video linka i opreme integrisane u operacione sale moći u realnom vremenu da se konsultuju sa kolegama iz cijelog svijeta", saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Koliko je kardiohirurgija neophodna i ranije su upozoravali u Udruženju kardiologa. Iako su zadovoljni saradnjom sa vodećim ustanovama u Srbiji, najveći problem je čekanje, koje za pojedine pacijente može da bude i kobno. Direktor UKC-a Republike Srpske Vlado Đajić kaže da će uspostavljanje kardiohirurgije biti najveći uspjeh te ustanove. 

"Svaki dan imam zahtjeve naših pacijenata da intervenišem, da im ubrzam operaciju u Srbiji, u Kamenici ili u Beogradu. Mnogi pacijenti čekaju operacije po pola godine i duže. Neki, nažalost, ne dočekaju taj termin operacije, jer su velike gužve i u Beogradu i u Srbiji i samim tim smanjićemo redove čekanja. Stručnjaci iz Evrope koji su došli da vide te naše operacione sale koje se prave, su oduševljeni i svi su izrazili želju, od doktora iz Beča, iz Kamenice, iz Beograda i drugih gradova regije, iz Ljubljane, izrazili su želju da operišu u našim salama", naglašava Vlado Đajić, direktor Univerzitetetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Troškove kardiohirurških intervencija van Republike Srpske snosi Fond zdravstvenog osiguranja, bez obzira da li je račun iz nekog od regionalnih centara ili Sarajeva, Tuzle i Mostara, koji su već opremili kardiohirurgiju.

Izgradnjom kardiohirurgije u Republici Srpskoj, automatski će se smanjiti i troškovi Fonda zdravstvenog osiguranja, ali i troškovi porodica pacijenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana