Digitalizacija zahtijeva reforme na svim poljima

Milijana Latinović
Digitalizacija zahtijeva reforme na svim poljima

Banjaluka - Republika Srpska mora da uhvati korak sa svjetskim trendovima i digitalizuje gotovo sve segmente, a kako bi se približila tom cilju, neophodno je da veću pažnju usmjeri na školovanje stručnjaka iz oblasti informacionih tehnologija (IT) i poveća direktna ulaganja u istraživanje i razvoj.

Zaključeno je to nakon detaljne analize svih panela održanih na ovogodišnjem “Jahorina ekonomskom forumu”. U zaključcima Udruženja ekonomista RS SWOT, koje je organizator foruma, navedeno je da digitalizacija ekonomije donosi mnogobrojne prilike za razvoj, ali i rizike, te da je potrebno voditi računa o bezbjednosti. U prilog tome govori činjenica da bezbjednost digitalnih resursa ne pogađa samo IT sektor već sve segmente društva, a veliki problem tom sektoru pričinjava deficit kadrova koji je prisutan na globalnom nivou, zbog čega je neophodno prilagoditi sistem obrazovanja.

Učesnici foruma predložili su da se u što kraćem roku pred osnovcima nađe predmet informatika s inoviranim nastavnim programom koji će biti prilagođen potrebama savremene digitalne ekonomije. U oblasti srednjeg obrazovanja, uvođenje dualnog obrazovanja trebalo bi da bude prioritet.

- Univerzitet treba da radi na izgradnji preduzetničkog eko-sistema i da aktivno podstiče saradnju s realnim sektorom kroz naučnoistraživački rad - zaključili su panelisti.

Proces digitalizacije obilježiće i razvoj bankarskog sektora, a da bi Srpska mogla adekvatno odgovoriti na trendove četvrte industrijske revolucije, Vlada RS i privatne kompanije moraju da povećaju direktna ulaganja u istraživanje i razvoj.

U zaključcima koji su dostavljeni “Glasu Srpske” istaknuto je da bi e-uprava trebalo da bude okosnica savremenog društva.

Izvršni direktor SWOT-a Saša Grabovac istakao je juče da je produktivnost naših privatnih kompanija mnogo manja nego u razvijenim ekonomijama, a jedan od razloga je mala primjena digitalne ekonomije, zbog čega bi one trebalo da preduzmu značajnije korake na tom polju.

Komentarišući zaključak o informatici u osnovnim školama, Grabovac je pojasnio da taj predmet postoji u višim razredima, dok se u razvijenim zemljama uvodi već u vrtiću.

- Kod nas se gradivo zasniva na tehnologijama starim dvije decenije. Neophodna je inovacija programa i uz minimalne izmjene po ugledu na Srbiju digitalizovaćemo stotine učionica i kod nas - rekao je Grabovac istakavši da će realizacija ovih zaključaka zavisiti od raspoloživih finansijskih sredstava i sposobnosti nosilaca vlasti da ih sprovedu.

Poreski sistem

Digitalizacija poreskog sistema istaknuta je kao dobar primjer. Nove elektronske usluge Poreske uprave RS i Uprave za indirektno oporezivanje BiH omogućile su brže i efikasnije podnošenje prijava te unaprijedile komunikaciju s poreskim obveznicima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana