Devizne štediše digle cijenu stanova

Milijana Latinović
Devizne štediše digle cijenu stanova

Banjaluka - Cijene novih stanova u Banjaluci proteklih mjeseci skočile su zbog povećane potražnje, dok je na jugu Republike Srpske situacija nešto drugačija jer, iako cijene miruju, nekretnine niko ne pazari.

U banjalučkim agencijama za promet nekretnina ističu da su se na tržištu u posljednje vrijeme pojavili kupci sa gotovinom koji žele da svoj novac investiraju u kupovinu stanova, a povećana potražnja automatski je dovela i do skoka cijena.

- Teško je reći šta je sve uticalo na rast cijene novih stanova, ali je dobrim dijelom tome doprinijela velika isplata stare devizne štednje. Pojavilo se dosta gotovog novca, banke su smanjile kamate na štednju i oni koji imaju novac ulažu u nekretnine, izdaju te stanove i pokušavaju da kirijom nadomjeste niske kamate na štednju - tvrdi vlasnica banjalučke agencije “Euroagent” Senka Gatarić-Vasilić.

Ona je za “Glas Srpske” istakla da se u Banjaluci cijena kvadrata novog stana trenutno kreće između 2.000 i 2.700 KM, u zavisnosti od lokacije, dodajući da je teško procijeniti šta će se dešavati tokom godine, ali da vjeruje da bi cijene neko vrijeme mogle stagnirati.

Agent prodaje u agenciji “Sim nekretnine” u Bijeljini Željko Despotović ističe da najveća potražnja vlada za manjim stanovima, površine do 45 kvadrata, koji se prodaju i prije nego što zgrada bude završena.

- Prema mojim informacijama, bar na ovom našem području ne osjeti se pad prodaje stanova, samo je problem možda to što nema dovoljno tih manjih stanova za koje postoji najviše zainteresovanih - rekao je Despotović i dodao da se cijena novih stanova u Bijeljini u prosjeku kreće oko 1.600 maraka po kvadratu.

Uprkos tome što cijene nekretnina na jugu Srpske stagniraju, prodaja ne cvjeta. Vlasnik trebinjske Agencije za nekretnine “Tviko” Vaso Milić kaže da je potražnja za novim stanovima stala, te da se sve više traže placevi i kuće.

- Prodaja stanova u četvrtom kvartalu prošle godine u Trebinju u odnosu na isti period 2017. godine je lošija za oko 20 odsto iako cijena nije rasla na ovim prostorima i u najelitnijim dijelovima grada kreće se oko 1.600 KM po kvadratu - rekao je Milić i dodao da je sve manje ljudi iz dijaspore koji pazare stanove u Trebinju, a koji su proteklih godina bili najčešći kupci. Milić kaže da se najviše prodaju polovne garsonjere i jednosobni stanovi.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj prodatih novih stanova u RS u četvrtom tromjesečju prošle godine manji je za oko 20 odsto u odnosu na isti period 2017. godine. Prema tim podacima, cijena novih stanova na kraju 2018. godine bila je veća za oko deset odsto u odnosu na kraj 2017. godine.

Parking i rampe

Željko Despotović ističe da, prema novim propisima u građevinarstvu, investitori moraju obezbijediti i parking mjesto za svaki stan.

- Osim toga, zgrade bi trebalo da imaju i rampe i liftove za invalide, što dodatno otežava posao investitorima, a utiče i na cijenu kvadrata - rekao je Despotović.

 

 2018.              broj prodatih       prosječna cijena

godina             novih stanova       kvadrata  (u KM)

1. kvartal                   375                        1.541

2. kvartal                   248                         1.571

3. kvartal                    481                        1.434

4. kvartal                    547                        1.572

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana