Давидовић: Новим законом о спорту увешћемо више реда

Срна
Давидовић: Новим законом о спорту увешћемо више реда

Бањалука - Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић рекла је да је министарство које предводи започело израду закону о спорту, једног од најочекиванијих докумената у свијету спорта који је донесен давне 2002. године.

Давидовићева је рекла да је циљ тог закона да се неке ствари “доведу у ред”, првенствено када је ријеч о финансирању савеза, спортских организација и манифестација.

“Радна група је већ почела са радом, а ускоро крећемо и са стручним расправама. Одлучни смо у намјери да, жаргонски речено, неке ствари ждоведемо у редж. Намјера нам је и да ријешимо проблем едукације спортског кадра, посебно оних који раде са дјецом. Велику пажњу посветићемо и здравственој заштити спортиста, јер сматрамо то изузетно важним сегментом закона”, рекла је Давидовићева у интервјуу Срни.

Она је додала да је Министарство имало врло садржајан и динамичан план рада у првих 100 дана, те додала да је задовољна активностима које су реализовали у том периоду.

Давидовићева каже да је формиран нови сазив Савјета за демографску политику, који је нешто другачијег састава него претходни.

“Жељели смо на тај начин укључити одговорне особе односно министре, али и демографске стручњаке који имају оперативан приступ. Вјерујем да ћемо ускоро пред Владу изаћи са конкретним мјерама популационе политике. Акценат је на важности рађана првог и трећег дјетета, и струка ће дати мишљење када је ријеч о мјерама за подизање наталитета”, навела је Давидовићева.

Према њеним ријечима, упоредо је рађено на изради Стратегије за унапређење и развој волонтирања у Републици Српској за период 2019-2023. година, у којој је акценат стављен на развој локалних волонтерских сервиса и промоцију и развој волонтирања међу средњошколцима, али и поново указано на значај волонтирања као друштвено корисног рада.

“Нови стратешки циљ је жВолонтирање у заједнициж, а односи се на унапређење међугенерацијске солидарности путем волонтирања, затим допринос волонтирања развоју предузетничких вјештина, те укључивање приватног сектора у подршку развоју волонтирања кроз корпоративно волонтирање”, појаснила је она.

Давидовићева је нагласила да је у току израда Стратегије унапређивања и развоја подршке породицама у Републици Српској за период 2019-2023. година, која би требало да се нађе пред народним посланицима у другом кварталу.

Осим ових активности, навела је она, Министарство је покренуло нови пројекат под називом “Отворена врата”, са жељом да буде унапређена комуникација са грађанима и омогућено да шаљу своје идеје, пројекте и приједлоге који би могли бити корисни за ширу друштвену заједницу.

“Грађани могу слати своје приједлоге на мејл адресу отворенавратаЖмпос.владарс.нет . Са онима чије идеје буду оцијењене као иновативне и корисне разговараћемо сваке посљедње сриједе у мјесецу”, истакла је Давидовићева.

Она је рекла да је настављен Посебан програм субвенције каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове и да је расписан нови конкурс који је отворен до 15. априла, те је позвала заинтересоване да се пријаве, јер је “ријеч о једном од најквалитетнијих и најтрајнијих пројеката Министарства, за који постоји стално интересовање”.

“До сада смо одобрили 3.398 субвенција, за шта смо издвојили 9,7 милиона КМ. Одржали смо и акционо планирање заједничких активности са Министарством омладине и спорта Србије, што је наставак добре и конкретне вишегодишње сарадње”, нагласила је Давидовићева.

Она је додала да је приступљено и измјенама Закона о заштити од насиља у породици, гдје су жељели подићи степен заштите жртве на виши ниво.

“Суштина измјена закона је да се насиље у породици третира као кривично дјело, а не као прекршај што је до сада, углавном, био случај”, поручила је Давидовићева.

Она је најавила скоро потписивање споразума о сарадњи са Министарством без портфеља Србије које се бави демографијом и популационом политиком, на чијем челу је министар Славица Ђукић-Дејановић, те је истакла да је Србија заиста начинила искорак у области демографије и да ће њихова искуства бити вишеструко корисна.

Давидовићева каже да је планирано је потписивање меморандума о сарадњи са Покрајинским секретаријатом за спорт и омладину Војводине, чиме би озваничили одличну сарадњу.

“Интензивирали смо сарадњу са Министарством омладине и спорта Србије, са којим смо израдили акциони план заједничких активност, али их и укључили у израду Закона о спорту”, рекла је она и додала да се очекује и одржавање Сајма спорта који је, како је нагласила, прошле године био запажен и пред Министарством је озбиљан задатак да ове године начини корак напријед.

Давидовићева је рекла да је планирана и реализација пројекта неформалног образовања средњошколаца, гдје ће им директно представити све могућности које им се нуде када је ријеч о волонтирању и активном учешћу у друштву, као и како могу путем волонтирања да допринесу развоју својих локалних заједница.

“Уколико средњошколци искажу иницијативу и интересовање, Министарство је спремно финансијски подржати њихове пројекте”, навела је Давидовићева.

Давидовићева је нагласила да Министарство планира да заврши започете послове те да ће остатак године бити изузетно динамичан, али да је одговорност велика и да због тога озбиљно приступају послу.

“Савјет за демографску политику ће Влади Републике Српске понудити конкретне мјере популационе политике, а до краја године завршићемо и посао у вези са израдом закона о спорту. Уколико све планове реализујемо како смо замислили, а вјерујем да хоћемо, очекујем успјешну годину када је ријеч о активностима Министарства породице, омладине и спорта”, закључила је Давидовићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана