Данијела Батар, в.д. Инспектората РС: Ефикаснији надзор најважнији задатак у 2019. години

Анита Јанковић-Речевић
Данијела Батар, в.д. Инспектората РС: Ефикаснији надзор најважнији задатак у 2019. години

Ефикаснији инспекцијски надзор, унапређење квалитета рада, те набавка новог информационог система само су неки од приоритета Инспектората РС који ће у наредној години настојати да одговори свим изазовима на терену.

Рекла је то у интервју за “Глас Српске” вршилац дужности директора Инспектората РС Данијела Батар истакавши да им је нови информациони систем неопходан за даљи рад јер је постојећи дао свој технолошки максимум.

- Информациони систем на којем тренутно радимо је из 2010. године и поприлично је застарио. Такође, и возила су  одавно спремна за замјену због дотрајалности, а често смо суочени и са нападима на инспекторе и недореченим законима - рекла је Батарева.

ГЛАС: Како оцјењујете рад Инспектората у овој години и да ли сте задовољни оствареним резултатима?

БАТАР: Сумирање остварених резултата нам тек предстоји, али на основу активности које смо реализовали у овој години, могу рећи да сам задовољна јер смо остварили задане циљеве. У унутрашњем промету извршено је више од 28.000 контрола, док је у спољнотрговинском контролисано 106.000 пошиљки различитих врста производа.

ГЛАС: Које инспекције су имале највише посла?

БАТАР: Свака инспекција је подједнако важна и максимално ангажована на терену, а у унутрашњем надзору највећи број контрола изврше тржишни и инспектори рада јер су најбројнији. 

ГЛАС: Борба са сивом економијом је ваша свакодневица. Какви су резултати контрола?

БАТАР: Преданим радом доприносимо сузбијању сиве економије у свим сегментима привредног и друштвеног живота. У овој години изрекли смо низ мјера због ангажовања радника на црно, одузели робу без поријекла вриједну 157.000 КМ, санкционисали нелегалне превознике, те забрањивали рад субјектима који су кршили закон.

ГЛАС: Колико су безбједни производи на тржишту РС и да ли су потрошачи заштићени?

БАТАР: Надлежне инспекције свакодневно контролишу хиљаде различитих врста производа и само у овој години је анализирано 4.500 узорака хране, играчака, пољопривредног репроматеријала, непрехрамбених производа, посуђа, козметике…. За производе који не испуњавају прописане параметре квалитета и безбједности, изричемо забрану промета и уништавамо их.

ГЛАС: Колико пажње Инспекторат усмјерава на поштовање закона у области екологије?

БАТАР: Недовољно развијена свијест о очувању животне средине представља највећи изазов у области екологије. Имали смо озбиљне проблеме са нагомиланим отпадом на заштитној мрежи на акумулацији Бочац и да би спријечили пуцања мреже уклоњено је око 6.000 кубика отпада. У јулу смо иницирали састанак свих релевантних институција како би пронашли што ефикасније рјешења за тај проблем. ++

Сарадња

ГЛАС: Какву сарадњу имате са инспекцијским службама из Србије и ФБиХ?

БАТАР: Заједничке контрола са колегама из Србије које смо имали у новембру дале су сјајне резултате. Санкционисан је значајан број нелегалних превозника на релацији Србија-БиХ, отклоњени су недостаци на туристичкој прузи Вишеград - Мокра Гора, извршена је контрола плутајућих објеката и чамаца у пограничним зонама. Изузетну сарадњу имамо и са колегама из Федералне управе за инспекцијске послове с којима периодично организујемо састанке на којима разматрамо питања од заједничког интереса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана