Црна “шкода” и “хјундаи” вребају возаче

Анита Јанковић-Речевић
Црна “шкода” и “хјундаи” вребају возаче

Бањалука - Црна “шкода” и “хјундаи”, необиљежена полицијска возила, од данас ће јездити путевима широм Српске, а из полиције апелују на возаче да буду пажљиви и поштују саобраћајне прописе јер се сви снимљени прекршаји директно евидентирају у бази МУП-а.

Ова дуго најављивана специјална возила, у која су уграђени најмодернији радарски системи, јуче су у Бањалуци представили представници МУП-а, истичући да су уређаји набављени с циљем веће безбједности у саобраћају и спасавања људских живота. 

Директор Полиције РС Дарко Ћулум навео је да ће возила евидентирати прекршаје на три начина, у покрету, паркирана и као пресретачи.

- Паркирани уређаји мјериће брзину кретања свих возила у одласку и доласку, након чега ће се подаци обрађивати и возачима који су прекорачили брзину прекршаји ће се слати на кућне адресе. Исти принцип ће се примјењивати и током евидентирања прекршаја у покрету, а возила ће радити и као класични пресретачи, уз директну контролу полицајаца који ће возаче санкционисани на лицу мјеста - појаснио је Ћулум.

Додао је да се нада да ће уређаји дјеловати превентивно на возаче.

- Није нам циљ репресија, али, нажалост, то је некада најсврсисходнија мјера. Они који начине прекршај неће моћи избјећи казну јер све што камере сниме директно се похрањује у нашу базу, тако да нема могућности брисања прекршаја, праштања и “погађања” са полицијом - додао је Ћулум.

Начелник Управе полиције МУП-а РС Далибор Иванић каже да је непрописна брзина узрок 20 одсто саобраћајних незгода и 45 одсто несрећа са најтежим посљедицама и смртно страдалим лицима, због чега МУП проналази нове методе како би стање у тој области било поправљено.

- Сматрам да ће ова возила у знатној мјери допринијети већој безбједности. Вјерујем да ће многим возачима само сазнање да се на путу иза или испред њих могу наћи возила са овим улогама бити довољно да прилагоде брзину кретања - оцијенио је Иванић и додао да ће радарски уређаји за почетак бити распоређени на подручју Бањалуке и Приједора, а касније и на подручју цијеле Српске, те да ће у првим мјесецима рада акценат бити на пресретању и директном санкционисању возача.

И директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић сматра да ће нови уређаји допринијети безбједности и спасити многе животе.

- Радари су најновија технологија која евидентира прекршаје возила и у доласку и у одласку, са довољне удаљености, тако да ниједно возило које је у прекршају неће остати незабиљежено. Вјерујем да ће због тога сви барем за степен бити сигурнији на путевима - истакао је Радовић. Додао је да је “црна” статистика за пет мјесеци ове године нешто боља него у истом периоду лани. 

- Смањен је број несрећа и надам се да ће тако остати. Пред нама су јул и август, мјесеци у којима буде највише погинулих у саобраћају - навео је Радовић.

 Опрема

Опрему која је уграђена у возила за потребе МУП-а РС и која је коштала око 180.000 марака набавила је Агенција за безбједност саобраћаја на основу Програма утрошка средстава која уплаћују друштва за осигурање. Радарски системи мјериће брзину до 300 километара на сат, евидентирати претицање на пуној линији, пролазак кроз црвено свјетло на семафору и друге прекршаје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана