Cijene goriva pred ministrima

Danijela Stokanić
Cijene goriva pred ministrima

Banjaluka - Premijerka RS Željka Cvijanović najavila je da će Vlada sutra razmatrati informaciju Ministarstva trgovine i turizma u vezi sa cijenom goriva i eventualnim intervencijama u tom smislu.

Cvijanovićeva je juče naglasila da u određenim situacijama, jasno propisanim, postoji prostor da se interveniše bez obzira na otvoreno tržište i pravila tržišne ekonomije.

- Poznato je da su ovdje donošene određene odluke ograničenja marže kada je riječ o pojedinim namirnicama za opštu upotrebu - podsjetila je Cvijanovićeva. Pojasnila je da je jedno povećanje cijena goriva bilo u vezi s akcizama, a nakon toga došlo je do poskupljenja koja su uslovljena cijenom na globalnim tržištima, na šta RS nije mogla da utiče. Komentarišući proteste zbog cijene goriva na saobraćajnicama u pojedinim lokalnim zajednicama, Cvijanovićeva je rekla da svako ima pravo da izrazi nezadovoljstvo, ali da ne podržava blokadu saobraćaja i onemogućavanje pacijentima da dođu do zdravstvenih ustanova. Ona je navela primjer blokade kružnog toka koji vodi prema Univerzitetskom kliničkom centru RS.

- Postoje ljudi koji se bave ozbiljnim poslovima i moraju da stignu negdje u određeno vrijeme. Niko nema pravo da im zakrči prolaz - navela je Cvijanovićeva.

A da su protesti vozača protiv visokih cijena goriva u BiH dali priliku pojedincima da se osile i počnu da glume vlast u državi pokazuje i snimak blokade saobraćaja u nedjelju na Prijedorskoj petlji, na kojem se vidi kako je vozilo hitne pomoći jedva uspjelo da prođe. Kako je vidljivo na snimku, koji su prenijeli portali, vozilo hitne pomoći se pokušavalo probiti, a dva bahata vozača su prišla šoferu i tek nakon što su se “uvjerili” da se u vozilu nalazi pacijent, vozači su se sklonili kako bi vozilo nastavilo put. Ovo je izazvalo bijes i nezadovoljstvo građana, koji se pitaju ko tim bahatim “vozačima” daje pravo da pretresaju vozilo hitne pomoći.

Najvažnije saobraćajnice u Banjaluci i još nekoliko lokalnih zajednica u RS i juče su, treći dan zaredom, bile blokirane na jedan čas kada su vozači u 17 časova zaustavili vozila u znak protesta zbog poskupljenja goriva.

U FBiH već od danas trebalo bi da budu snižene cijene goriva za najmanje pet feninga po litru.

Potvrdio je ovo ministar trgovine FBiH Zlatan Vujanović nakon sastanka sa predstavnicima menadžmenta najznačajnijih distributera naftnih derivata u FBiH.

- Zahtjevi za snižavanje cijena su već pristigli, a i obećanja su takva da će od sutra cijene biti niže. Trocifren broj zahtjeva je došao od kompanija koje posluju sa derivatima - rekao je juče Vujanović.

Profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Muris Čičić izjavio je da blago povećanje cijena goriva u BiH nije posljedica usvojenih akciza, već rasta cijene na svjetskom tržištu, napominjući da BiH i dalje ima najnižu cijenu goriva u Evropi.

  • Neko je građane “podigao”, ali to je u okviru svih ovih akcija, raznih lažnih vijesti, društvenih mreža, gdje svako može da održava haos i zagrijanu situaciju, a ima i stranog uticaja - rekao je Čičić komentarišući proteste vozača.

Nesporazum u Gradišci

Policiji je prijavljeno da je potpredsjednik Skupštine opštine Gradiška autom udario i lakše povrijedio pješaka Stanislava Ponjevića iz Brestovčine, u ponedjeljak, tokom blokade saobraćaja.

Međutim, Janković i Ponjević, koji su komšije, tvrde da je u pitanju nesporazum.

- Krenuo sam kući oko 17 časova sa djetetom koje je plakalo i nisam mogao proći. Skrenuo sam u sporednu ulicu i komšija je izašao ispred i zaustavio me rukama. Rekao sam mu: “Ajde, bježi tamo”. Izbacio sam iz brzine i onako dodavao gas, a auto je mirovao i nisam ga udario - kazao je Janković.

Dodao je da je cijelu situaciju posmatrao Ponjevićev otac, koji je pomislio da želi da udari njegovog sina, te pozvao policiju. Ponjević je potvrdio da je u pitanju nesporazum.

- Nije me udario automobil, a komšija mi se izvinio - kaže Ponjević.

Kazne

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS pozvalo je građane da proteste u vezi sa cijenom goriva izražavaju u skladu sa nadležnim zakonskim propisima jer će u suprotnom MUP sankcionisati prekršaje nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vozila.

Policija je u ponedjeljak sankcionisala 142 lica na teritoriji Srpske zbog prekršaja zakona o javnom okupljanju RS, o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, o javnom redu i miru te o prekršajima Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana