Цијене горива пред министрима

Данијела Стоканић
Цијене горива пред министрима

Бањалука - Премијерка РС Жељка Цвијановић најавила је да ће Влада сутра разматрати информацију Министарства трговине и туризма у вези са цијеном горива и евентуалним интервенцијама у том смислу.

Цвијановићева је јуче нагласила да у одређеним ситуацијама, јасно прописаним, постоји простор да се интервенише без обзира на отворено тржиште и правила тржишне економије.

- Познато је да су овдје доношене одређене одлуке ограничења марже када је ријеч о појединим намирницама за општу употребу - подсјетила је Цвијановићева. Појаснила је да је једно повећање цијена горива било у вези с акцизама, а након тога дошло је до поскупљења која су условљена цијеном на глобалним тржиштима, на шта РС није могла да утиче. Коментаришући протесте због цијене горива на саобраћајницама у појединим локалним заједницама, Цвијановићева је рекла да свако има право да изрази незадовољство, али да не подржава блокаду саобраћаја и онемогућавање пацијентима да дођу до здравствених установа. Она је навела примјер блокаде кружног тока који води према Универзитетском клиничком центру РС.

- Постоје људи који се баве озбиљним пословима и морају да стигну негдје у одређено вријеме. Нико нема право да им закрчи пролаз - навела је Цвијановићева.

А да су протести возача против високих цијена горива у БиХ дали прилику појединцима да се осиле и почну да глуме власт у држави показује и снимак блокаде саобраћаја у недјељу на Приједорској петљи, на којем се види како је возило хитне помоћи једва успјело да прође. Како је видљиво на снимку, који су пренијели портали, возило хитне помоћи се покушавало пробити, а два бахата возача су пришла шоферу и тек након што су се “увјерили” да се у возилу налази пацијент, возачи су се склонили како би возило наставило пут. Ово је изазвало бијес и незадовољство грађана, који се питају ко тим бахатим “возачима” даје право да претресају возило хитне помоћи.

Најважније саобраћајнице у Бањалуци и још неколико локалних заједница у РС и јуче су, трећи дан заредом, биле блокиране на један час када су возачи у 17 часова зауставили возила у знак протеста због поскупљења горива.

У ФБиХ већ од данас требало би да буду снижене цијене горива за најмање пет фенинга по литру.

Потврдио је ово министар трговине ФБиХ Златан Вујановић након састанка са представницима менаџмента најзначајнијих дистрибутера нафтних деривата у ФБиХ.

- Захтјеви за снижавање цијена су већ пристигли, а и обећања су таква да ће од сутра цијене бити ниже. Троцифрен број захтјева је дошао од компанија које послују са дериватима - рекао је јуче Вујановић.

Професор на Економском факултету Универзитета у Сарајеву Мурис Чичић изјавио је да благо повећање цијена горива у БиХ није посљедица усвојених акциза, већ раста цијене на свјетском тржишту, напомињући да БиХ и даље има најнижу цијену горива у Европи.

  • Неко је грађане “подигао”, али то је у оквиру свих ових акција, разних лажних вијести, друштвених мрежа, гдје свако може да одржава хаос и загријану ситуацију, а има и страног утицаја - рекао је Чичић коментаришући протесте возача.

Неспоразум у Градишци

Полицији је пријављено да је потпредсједник Скупштине општине Градишка аутом ударио и лакше повриједио пјешака Станислава Поњевића из Брестовчине, у понедјељак, током блокаде саобраћаја.

Међутим, Јанковић и Поњевић, који су комшије, тврде да је у питању неспоразум.

- Кренуо сам кући око 17 часова са дјететом које је плакало и нисам могао проћи. Скренуо сам у споредну улицу и комшија је изашао испред и зауставио ме рукама. Рекао сам му: “Ајде, бјежи тамо”. Избацио сам из брзине и онако додавао гас, а ауто је мировао и нисам га ударио - казао је Јанковић.

Додао је да је цијелу ситуацију посматрао Поњевићев отац, који је помислио да жели да удари његовог сина, те позвао полицију. Поњевић је потврдио да је у питању неспоразум.

- Није ме ударио аутомобил, а комшија ми се извинио - каже Поњевић.

Казне

Министарство унутрашњих послова РС позвало је грађане да протесте у вези са цијеном горива изражавају у складу са надлежним законским прописима јер ће у супротном МУП санкционисати прекршаје непрописног заустављања и паркирања возила.

Полиција је у понедјељак санкционисала 142 лица на територији Српске због прекршаја закона о јавном окупљању РС, о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, о јавном реду и миру те о прекршајима Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана