Цигарете пуше и осмогодишњаци

Срна
Цигарете пуше и осмогодишњаци

Добој - Сваке године све више дјеце у Републици Српској конзумира алкохол и дуван и то у све млађем узрасту, па су евидентирани случајеви да и осмогодишњаци пуше цигарете, рекла је јуче омбудсман за дјецу РС Драгица Радовић.

Она је истакла да су у пракси цигарете и алкохолна пића доступни малољетницима, упркос забрани коју прописују закони у БиХ и ратификоване међународне конвенције и споразуми.

Према њеним ријечима, законска је обавеза продавница, угоститељских објеката, као и васпитно-образовних установа да на видном мјесту поставе знакове упозорења о забрани продаје дувана и алкохола малољетницима и оних производа који указују на штетности њихове конзумације.

- Примијетили смо да све институције и службе не раде савјесно и одговорно свој посао, као и недостатак одговарајућих санкција - рекла је Радовићева јуче у Добоју пред почетак округлог стола о превенцији употребе дувана и алкохола међу дјецом и младима. Психолог Младенка Милановић упозорила је да је зависност од алкохола и дувана хронична и да младима треба разбити погрешна увјерења попут оног да свако пиво није алкохолно пиће, која долазе чак и од појединих родитеља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана