Чешке планинарке збринуте у Дом здравља у Коњицу

Срна
Чешке планинарке збринуте у Дом здравља у Коњицу

Сарајево - Министарство одбране БиХ саопштило је данас да је хеликоптером Оружаних снага БиХ успјешно извршена медицинска евакуација двије чешке држављанке с подручја планине Прењ у Дом здравља у Коњицу.

У саопштењу Министарства одбране БиХ прецизира се да је медицинска евакуација изрвшена на захтјев Оперативно-комуникацијског центра - 112 Министарства безбједности БиХ у складу с прописаним процедурама, и да су унесрећене пронађене на висини од 1.950 метара у критичном стању.

Иако је терен био неприступачан и тешки метеоролошки услови с вјетром преко 20 чворова, посада Другог хеликоптерског сквадрона је професионално реаговала, гдје су показани знање и стручност за реаговање у ситуацијама гдје су угрожени људски животи.

Хеликоптерска посада извршила је слијетање на избачену стијену додиром само једне, десне, скије и извршила евакуацију планинарки.

Ријеч је о веома сложеној техници слијетања која тражи изузетно висок степен координације посаде и завидне летачке вјештине.

Оружане снаге БиХ ће и даље, у оквиру расположивих капацитета и ресурса, бити у сталној приправности за пружање асистенције цивилним органима власти у БиХ по захтјевима и у ванредним ситуацијама и тиме дати свој пуни допринос у извршавању законом прописаних задатака.

Двије Чехиње које су залутале на планини Прењ пронађене су и у току је њихов транспорт хеликоптером Оружаних снага БиХ према бази у Сарајеву, изјавио је Срни

Предсједник Савеза горских служби спасавања у БиХ Зденко Марић рекао је раније Срни да су држављанке Чешке синоћ упутиле апел за помоћ јер су залутале у опасном стјеновитом подручју врха Велики Особац, на висини од око 1.800 метара, изгубивши правац због новог снијега који је нападао 30 центиметара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана