Časove vjeronauke pohađa većina srednjoškolaca

Anita Janković-Rečević
Časove vjeronauke pohađa većina srednjoškolaca

Banjaluka - Većina srednjoškolaca u Srpskoj odabrala je da izučava vjeronauku, koja je od ove školske godine uvedena u srednje škole, a tek nekolicina đaka odlučila je da pohađa časove iz alternativnog predmeta, kultura religija.

Učenici prvih razreda srednjih škola širom Srpske od septembra jednom sedmično slušaju lekcije iz vjeronauke, a direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović kaže da su đaci pokazali veliko interesovanje za pohađanje časova iz ovog nastavnog predmeta.

- Većina srednjoškolaca izabrala je nastavu iz vjeronauke, bilo pravoslavne, katoličke ili islamske, a tek mali broj đaka izjasnio se za kulturu religije - rekao je Damjanović.

Istakao je da se nastava, koju drže vjeroučitelji, odvija bez problema, a da đaci za sada uče iz udžbenika iz FBiH.

- Vjeronauka se u FBiH izučava već duži niz godina i postoje udžbenici za sve tri religije, koji će poslužiti u ovom prelaznom periodu, dok ne dobijemo svoj udžbenik. Đaci će se ovu godinu zajedno sa nastavnicima morati snalaziti, a od iduće školske godine mi bi trebalo da imamo svoj udžbenik - rekao je Damjanović i dodao da je Katihetski odbor Srpske pravoslavne crkve u RS i FBiH u četvrtak raspisao konkurs za pribavljanje rukopisa za udžbenik pravoslavne vjeronauke za osnovnu i srednju školu, a rok za dostavljanje rukopisa je 20. april iduće godine.

Direktor banjalučke Građevinske škole Ljuban Bajić kaže da je od 120 učenika prvih razreda ove obrazovne ustanove, 97 odsto izabralo da pohađa časove vjeronauke.

- U pitanju je isključivo pravoslavna vjeronauka, a za jednu manju grupu organizovali smo nastavu iz predmeta kultura religije. Sve je pravo izbora učenika i smatram da je dobro što i naši đaci imaju priliku da uče vjeronauku, jer smo mi bili jedini u okruženju u čijim srednjim školama se taj predmet nije izučavao. U FBiH, Hrvatskoj i Srbiji to je odavno praksa - rekao je Bajić.

Predsjednica Aktiva direktora srednjih škola prijedorske regije i direktorica Ugostiteljsko-ekonomske škole u Prijedoru Valentina Sovilj kaže da su sva djeca anketirana u prisustvu roditelja, te da je većina odabrala vjeronauku.

- Kod nas u školi sva četiri odjeljenja pohađaju pravoslavnu vjeronauku, s obzirom na nacionalu rasprostranjenost i do sada nismo imali nikakve primjedbe - rekla je Soviljova. Istakla je da je veliko interesovanje djece jasan pokazatelj da je uvođenje vjeronauke dobar korak.

- Nadam se da će vjeronauka biti značajan vaspitni, pedagoški momenat u nastavi i očekujem da će doprinijeti širenju pogleda srednjoškolaca na život i društvo - navela je ona.

Identična situacija je i na području bijeljinske regije.

- U našoj Ekonomskoj školi sto odsto učenika odabralo je vjeronauku, a slično je i u drugim srednjim školama. Vaspitanje učenika i buđenje moralne svijesti treba da bude suštinsko u ovom vremenu, a takve sadržaje učenici teško mogu da dobiju iz drugih predmeta. Veliko interesovanje đaka pokazuje da su negativni komentari prije uvođenja vjeronauke bili neopravdani - rekao je predsjednik Aktiva direktora bijeljinske regije Duško Đurić.

Vjeronauka je u srednje škole u Srpskoj uvedena na prijedlog Srpske pravoslavne crkve i predsjednika RS Milorada Dodika.

Postepeno uvođenje

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS ranije su rekli da će predmet vjeronauka biti uvođen postepeno. Od ove školske godine predmet je uveden u prvi razrede, dok će đaci drugih razreda vjeronauku učiti od iduće godine. Učenici trećih razreda ovaj religijski predmet izučavaće od školske 2020/2021, a od školske 2021/2022. godine i srednjoškolci u četvrtim razredima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana