Чак 330 одсто више мигранта прешло преко територије Српске

ATV
Чак 330 одсто више мигранта прешло преко територије Српске

Чак 330 одсто више мигранта прешло је преко територије Републике Српске, у првих пет мјесец ове годину у односу на исти период прошле, забрињавајући су то подаци Координационг тијела за праћење кретања миграната.

Тачно 2.675 миграната прошло је кроз Српску, нису значајније угрозили безбједност, али починили су осам кривичних дјела. Полиција њихово кретање држи под контролом. За кријумчарење људи полиција је поднијела 14 извјештаја против 17 лица Тужилаштву БиХ.   

“Највећи прилив миграната и оно што је Полиција Републике Српске поступала је на подручју ПУ Бијељина, Бања Лука, Приједор и Градишка. Ми и даље остајемо при ставу, то је и закључак Владе РС да нема услова и капацитета за смјештај миграната на подручју РС”, каже Дарко Ћулум, директор Полиције РС. 

Сви путеви миграната, преко територије РС, воде ка граничним општинама са Хрватском и Унско-санским кантоном. Најбоље то знају у приједорској регији. Према полицијским евиденцијама, током цијеле прошле године евидентирали су 330 мигранта. Овог прољећа, та цифра је већ надмашена.  

“У протеклих пет мјесеци текуће године на подручју ПУ Приједор контролисана су и идентификована укупно 403 мигранта док је у истом периоду 2018. године евидентирано 25 миграната”, каже Весна Пачариз, портпарол ПУ Приједор. 

Из Бијељине поручују да, захваљујући раду и доброј координацији свих надлежних служби, под контролом држе   притисак мигрантске кризе. 

“Захваљујући локалној полицијској управи у координацији са Црвеним крстом и са другим службама, али морам да похвалим исто тако и Граничну полицију која је заиста максимално ангажована, морам да похвалим и Службу са странцима које је у Бијељини промијенила своје радно вријеме и која је била врло приступачна и ажурна. Полиција је свакодневно на терену”, рекао је Милош Стевановић, члан Координационог тијела за праћење кретања миграната кроз РС.

На терену, са Граничном полицијом БиХ је и 85 припадника МУП РС. Уколико буде потребно, тај број може бити и повећан, каже Ћулум. За мигрантску кризу најодговорнији је стари Савјет министара у техничком манадату, каже Ненад Стевандић, предсједавајући Клуба Срба у ПС БИХ. 

“Природно је да ако будемо имали нови Савјет министара да ћемо имати неко коордианционо тијело између ентитета и Савјета министара, то координационо тијело ће у сарадњи и уз поштовање Устава, побринути се да нас та криза не погоди још више”, истиче Стевандић.

У БиХ ушло је 8.500 миграната што је 150 одсто више у односу на исти период прошле године. Мигранти стижу из 35 земаља, а највише  из Пакистана, Ирака, Сирије. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана