Brže ozdravljenje uz 16 novih lijekova

Anita Janković-Rečević
Brže ozdravljenje uz 16 novih lijekova

Banjaluka - Pacijentima u Srpskoj za vrijeme bolničkog liječenja na raspolaganju će biti 16 novih lijekova koje će finansirati Fond zdravstvenog osiguranja RS, što će osiguranicima uveliko olakšati put ka ozdravljenju.

U Fondu zdravstva objašnjavaju da su na osnovnu bolničku listu lijekova uvrstili 12 novih medikamenata i četiri inovativna lijeka, među kojima su antibiotici, insulini, lijekovi za liječenje multirezistentne tuberkuloze, zavisnosti od opijata i drugih oboljenja.

- Ranije na bolničkoj listi nije bilo lijekova za liječenje multirezistentne tuberkuloze, kao ni za liječenje od zavisnosti od opijata. Pacijentima će prvi put i ovi lijekovi biti dostupni u sklopu bolničkog liječenja, s obzirom na to da su se do sada mogli podizati samo na recept u apotekama - rekli su u Fondu. Dodaju da su na listu uvršteni i novi antibiotici za one slučajeve kada su pacijenti imuni na postojeće antibiotike, ističući da je to veoma značajno jer je u posljednje vrijeme ta pojava veoma česta.

U Fondu naglašavaju da će osim pomenutih lijekova na bolničkoj listi, finansirati i četiri inovativna lijeka za liječenje metastatskog melanoma, uključujući i imunoterapiju za oboljele od karcinoma pluća koji su uvršteni na listu lijekova sa posebnim načinom nabavke.

- Na taj način oboljeli od karcinoma pluća će o trošku Fonda prvi put dobiti imunoterapiju jer do sada obavezno zdravstveno osiguranje nije finansiralo taj vid terapije - rekli su u Fondu. Dodali su da će novi inovativni lijekovi biti dostupni pacijentima u skladu sa protokolom liječenja i prioritetima koje odrede ljekari.

Direktor bolnice u Istočnom Sarajevu Goran Todorović smatra da će šira lepeza lijekova koje finansira Fond umnogome pomoći kako pacijentima tako i ljekarima. 

- To će uveliko olakšati rad bolnica, iako smo rijetko dolazili u situaciju da pacijentu ne možemo dati potreban lijek pa ga moramo slati da sam kupuje. Veoma je korisno za pacijente jer neće morati da se dovijaju kako da dođu do potrebnog lijeka - rekao je Todorović i dodao da će apoteka ustanove na čijem je čelu zasigurno imati sve lijekove koje je odredio Fond. Vijest o uvođenju novih lijekova u bolnice posebno je obradovala liječenog zavisnika o heroinu Marija S. koji je  ranije, prilikom hospitalizacije morao da vodi računa i o lijekovima koji su mu ljekari davali.

- Dešavalo se da mi nestane tableta dok ležim u bolnici pa je rodbina morala da dolazi i da mi ih donosi. Sada ću biti znatno rasterećeniji - rekao je Mario. 

Redovna uplata doprinosa

U Fondu ističu da iako su prihodi za zdravstvo u RS mnogo manji nego u zemljama u okruženju, to ih ne sprečava da osiguranicima obezbjeđuju kvalitet u pružanju zdravstvene zaštite i da uvode nova prava koja se već sada mogu porediti sa pravima u daleko razvijenijim zemljama.

- Važno je da svi zajedno utičemo na svijest o važnosti uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje, koji su jedini prihod Fonda, jer samo redovnom uplatom doprinosa, možemo odgovoriti na sve izazove i inovacije koje sa sobom nosi savremena medicina - rekli su u Fondu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana