Брза вожња однијела највише живота

Милијана Латиновић
Брза вожња однијела највише живота

Бањалука - Црни биланс на путевима широм Српске настављен је и у прошлој години, о чему свједочи податак да је у саобраћајним несрећама погинуло 130 особа, што је за 15 више него годину раније, а готово половину саобраћајки са трагичним исходом узроковала је брза вожња.

Према подацима које је Министарство унутрашњих послова (МУП) РС доставило “Гласу Српске”, број погинулих већи је за 13 одсто него годину раније, а најугроженија дионица лани је био путни правац Гојсовац - Бијељина, на којем је живот изгубило пет лица, док је шесторо тешко повријеђено.

- Међу најугроженијим дионицама су и правац Градишка - Нова Топола, на којем су у три саобраћајне несреће погинуле три особе, а десет их је задобило тешке повреде. На дионици пута Клашнице - Прњавор погинуле су такође три особе, а осам лица је тешко повријеђено - навели су у МУП-у РС.

Истичу да је у 45 одсто саобраћајних несрећа са трагичним исходом узрок несреће била неприлагођена и непрописна брзина, кретање возила супротном страном пута било је узрок 20 одсто несрећа, а због непоштовања првенства пролаза догодило се пет одсто несрећа, колико и због непрописног претицања.

Руководилац Одсјека за возаче, возила и путеве у Агенцији за безбједност саобраћаја РС Милан Тешић истиче за “Глас Српске” да је лани, нажалост, дошло до пораста броја погинулих у саобраћајним несрећама, али да је смањен број тешко повријеђених у односу на годину раније.

- Посматрано у петогодишњем периоду, прошла година је била у рангу 2014. и 2016. године према броју настрадалих, док је од почетка евидентирања саобраћајних несрећа најповољнија ситуација била 2017. године. То говори да има простора за унапређење безбједности саобраћаја у Српској, а кључни циљеви на којима ћемо радити у идућем периоду утврђени су новим програмом безбједности саобраћаја на путевима РС који је Влада усвојила у фебруару - рекао је Тешић.

Наглашава да су и у том документу брзина, вожња под дејством алкохола и некоришћење безбједносног појаса наведени као најчешћи узроци несрећа са смртним исходом.

- Безбједносни појас се код нас користи у 63 одсто случајева, док је у Србији тај проценат око 90, а у земљама ЕУ 98 одсто. Сигурно бисмо годишње сачували бар десет живота ако пробудимо свијест учесника у саобраћају о значају употребе појаса - истакао је Тешић и додао да су честе и несреће на путевима у којима страдају пјешаци, због чега је апеловао на њих да обавезно ноћу користе свјетлоодбојне прслуке како би били видљиви возачима.

У протеклих неколико година на листу најопаснијих мјеста на путевима у Српској на којима су у саобраћајним несрећама погинуле десетине људи уписане су кривине Пиљагићи на путу Бањалука - Приједор, затим Тутњевац на правцу Бањалука - Прњавор и Љубогошта на дионици Пале - Соколац.

Казне

Новим Законом о безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, који је ступио на снагу 15. фебруара 2017. године, прописане су високе казне за поједине прекршаје. Тако је казна за изазивање саобраћајне несреће од 1.000 до 5.000 КМ, за вожњу са више од 1,5 промила алкохола у крви од 400 до 1.000, а исто толико износи и казна за кретање брзином већом за 30 километара на сат од дозвољене. Међу папреним казнама је и она за невезивање појаса током вожње, а сви који прекрше ову одредбу платиће од 100 до 300 КМ.

Најкритичније дионице у 2018. години

 

М-18 Гојсовац - Бијељина

5 погинулих

6 тешко повријеђених

20 лакше повријеђених

 

М-16 Градишка - Нова Топола

3 погинулих

10 тешко повријеђених

42 лакше повријеђених

 

М-16.1Клашнице - Прњавор

3 погинулих

8 тешко повријеђених

57 лакше повријеђених

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана