Broj putnika u Mahovljanima ruši rekorde

Milijana Latinović
Broj putnika u Mahovljanima ruši rekorde

Banjaluka - Preduzeće “Aerodromi RS” postiglo je odličan rezultat prošlog mjeseca, kada je na pistu u Mahovljanima sletjelo i sa nje se vinulo u oblake rekordnih 12.640 putnika.

Vršilac dužnosti direktora preduzeća “Aerodromi RS” Milan Račić rekao je za “Glas Srpske” da je takvom rezultatu doprinijela saradnja sa irskom niskotarifnom kompanijom “Rajaner”.

- Prema našim pokazateljima u aprilu je kroz banjalučki aerodrom prošlo 12.640 putnika. Dolazak “Rajanera” uticao je na dosadašnje rekorde, ali relevantna godina za detaljniju analizu uspjeha biće definitivno 2019. godina - rekao je Račić.

Naglasio je da je ubijeđen da će preduzeće do kraja godine sa postojeće četiri linije sa “Rajanerom”, zatim letovima sa “Er Srbijom” i čarter letovima ka Antaliji i Atini, dostići brojku od 200.000 putnika, kako je ranije najavljeno.

- Što se tiče avio-linije za Moskvu još smo u pregovorima - rekao je Račić i naglasio da “Aerodromi RS” stalno pregovaraju za nove destinacije.

Prema podacima Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH banjalučki aerodrom postigao je u prva četiri mjeseca ove godine najveći rast prometa putnika od svih aerodroma u BiH i to za čak 702,5 odsto.

Procvat banjalučkog aerodroma počeo je u oktobru prošle godine kada su na pistu u Mahovljanima sletjeli prvi avioni kompanije “Rajaner”, koji su povezali Srpsku sa evropskim metropolama Briselom, Memingenom i Stokholmom, a od aprila ove godine i sa Berlinom.

Da je uvođenje ovih avio-linija bilo vjetar u leđa preduzeću “Aerodromi RS” pokazuje podatak da su u prošloj godini ostvarili prihod od oko 3,33 miliona maraka, što je za 48 odsto više u odnosu na godinu ranije.

Proširenje

Milan Račić je istakao da je u planu proširenje aerodromske zgrade, kako bi u idućem periodu mogli dogovarati nove letove.

- Sadašnja zgrada zadovoljava postojeće kapacitete za prihvat putnika, ali s obzirom na planirani razvoj, definitivno moramo proširiti zgradu - rekao je Račić i dodao da očekuje da će u što skorijem roku biti završen i kargo objekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana