Боља здравствена услуга за 330.000 становника

Милијана Латиновић
Боља здравствена услуга за 330.000 становника

Добој - Савремена здравствена установа у Добоју биће понос тог града и Републике Српске, а грађани ће добити квалитетније услове лијечења, истакнуто је јуче приликом полагања камена темељца за изградњу нове зграде болнице коју ће по принципу “кључ у руке” градити компанија “Чајна синофарм интернешнел корпорејшн”.

Почетак изградње објекта, укупне вриједности 88,56 милиона КМ без ПДВ-а, озваничили су предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и амбасадор Кине у БиХ Ђи Пинг.

- Изградња болнице са најсавременијом опремом доказ је да у овим тешким данима знамо изабрати приоритете. Очекујем да болница буде понос и Добоја и Српске - истакао је Додик.

Нова болница је пројектована да дугорочно опслужује око 330.000 становника добојске регије Републике Српске, те Зеничко-добојског кантона и Тузланског кантона у ФБиХ.

Предсједник Владе РС Радован Вишковић рекао је да је пројекат изградње добојске болнице успјех и Добоја и Републике, те најавио да се настављају улагања у здравствене објекте широм Српске, као и изградња нове болнице у Фочи, те проширење постојеће у Зворнику. Вишковић је подсјетио да је Влада у протеклих десет година, а под коалицијом на чијем челу је СНСД, у здравство уложила више од 800 милиона КМ.

Кинески амбасадор је истакао да се потписивањем уговора за изградњу болнице у Добоју наставља традиционално добра сарадња, чији је примјер изградња Термоелектране “Станари”.

Министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић рекао је да је овај догађај симбол снажног јединства и сарадње која сеже до Кине и од које се очекује у наредном периоду реализација низа пројеката.

Задовољство због почетка изградње савремене здравствене установе није скривао ни први човјек Добоја.

- Пресрећан сам што је ова локална заједница остала регионални центар, захваљујући сарадњи са Владом Српске и предсједавајућим Додиком - рекао је градоначелник Добоја Борис Јеринић.

Директор компаније “Чајна синофарм интернешнел корпорејшн” Ли Кан рекао је да је задовољан подршком коју је добила ова компанија, истичући да је ово највећа компанија у Кини која се бави медицинском здравственом опремом. Нагласио је да ће добојска болница бити 500. здравствени објекат који ће ова компанија изградити.

Вршилац дужности директора Болнице “Свети апостол Лука” у Добоју Младен Гајић рекао је да ће нови објекат значајно унаприједити рад здравствених радника како би могли пружити боље услуге грађанима. - Увођење нових здравствених услуга биће предуслов развоја болнице која је само прошле године пружила више од 22.000 услуга, што је чини другом по величини здравственом установом у Српској - казао је Гајић.

Свечаности су присуствовали и посланици у Народној скупштини РС, представници јавних установа, локалних заједница добојске регије и здравствени радници. Према идејном пројекту, нова болница је конципирана у једном, монолитном објекту који је јасно функционално подијељен по спратовима, са приземљем и шест спратова. Осим централног, предвиђена је и изградња техничког објекта. Због поплаве из 2014. године, која је задесила Добој, у идејном пројекту је предвиђено издизање темеља постојећег терена за 80 центиметара изнад површине. Нови објекти болнице су прорачунати као енергетски ефикасни. Сва одјељења и службе пројектовани су у складу са европским стандардима.

Уговор

Полагању камена темељца у Добоју претходило је склапање уговора о изградњи и опремању нове болнице који су потписали Ален Шеранић и Ли Кан. Уговор обухвата израду пројектно-техничке документације, изградњу новог објекта са пратећом инфраструктуром, те опремање медицинском и немедицинском опремом и намјештајем. Рок за изградњу је 36 мјесеци.

Неке од карактеристика будуће болнице

468 кревета

4 сале у главном операционом блоку

1 сала у ургентном блоку

22 радиолошке и друге процедуре у дијагностичком центру

дневна амбуланта

поликлиничка услуга са око 20 специјалистичких консултација

онколошка дневна болница

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана