Bolesti srca i tumori dnevno odnesu 28 života

Anita Janković-Rečević
Bolesti srca i tumori dnevno odnesu 28 života

Banjaluka - Bolesti cirkulatornog sistema i tumori već godinama su najčešći uzrok smrti stanovnika Srpske, a samo lani ova zlokobna oboljenja odnijela su 10.207 života, odnosno 28 svakog dana.

Pokazuju ovo podaci iz zdravstvene statistike za prošlu godinu koju je pripremio Republički zavod za statistiku u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo RS, u kojoj je navedeno da su razne bolesti tokom 2017. prekinule 14.663 života, što je za gotovo 700 više nego godinu ranije.

Bolesti cirkulatornog sistema bile su lani najčešće "ubice" građana Srpske odnijevši čak 7.180 života, što je za 260 više nego 2016. godine. Kada je u pitanju polna struktura, statistika pokazuje da je srce mnogo češći neprijatelj žena.  

Na drugom neslavnom mjestu po uzroku smrtnosti bile su neoplazme, odnosno tumori, od kojih je lani preminulo 3.027 ljudi, što je za 79 osoba više nego godinu ranije. Treće mjesto zauzeli su simptomi, znakovi i nedovoljno definisana stanja, zbog kojih je tokom 2017. godine preminulo 1.435 stanovnika Srpske. Čest uzrok smrti bile su i endokrine bolesti i poremećaji metabolizma, kao i oboljenja respiratornog sistema. Na začelju ove "crne liste" su kongenitalne anomalije koje su odnijele pet života, i to četiri muškog i jedne ženskog pola.

Nacionalni koordinator za prevenciju kardiovaskularnih bolesti u RS Duško Vulić kaže da su svuda u svijetu srčani i moždani udari glavni uzrok umiranja.  

- Kardiovaskularne bolesti sve češće pogađaju i mlađe ljude, u trećoj i četvrtoj deceniji života, a glavni uzrok je nezdrav način života. Ipak, najčešće pogađa muškarce iznad 45, a žene poslije 65 godina života - rekao je Vulić i istakao da se na zdravlje ljudi u RS i BiH negativno održava psihosocijalni faktor koji je prisutan od rata i poslijeratnih događanja.

Nacionalni koordinator za maligna oboljenja u RS Zdenka Gojković kaže da je iz godine u godinu konstantno prisutan trend rasta novooboljenih od tumora.

- Karcinom pluća odnosi najviše života kada je riječ o tumorima. Drugi po učestalosti je rak debelog crijeva, a slijeda ga rak dojke i prostate. Od karcinoma dojke obolijevaju čak i žene između 20. i 30. godina, a poražavajuće je to što je učestalost karcinoma pluća kod žena u velikom porastu zbog konzumiranja cigareta. U zemljama poput SAD, gdje se decenijama sprovode kampanje protiv pušenja, karcinom pluća nije na prvom mjestu - rekla je Gojkovićeva i dodala da kampanje protiv alkohola i cigareta moraju biti mnogo agresivnije i učestalije. +++

Prevencija

Vulić kaže da kardiovaskularne bolesti mogu spriječiti  redovne fizičke aktivnosti i zdrava ishrana koja podrazumijeva minimum pet obroka voća i povrća svaki dan.

- Svakom čovjeku koji mari za svoje zdravlje glavni cilj treba da bude smanjenje i prestanak pušenja i zdrav način ishrane.

Mi u RS već 20 godina radimo na tome da poboljšavamo kontrolu faktora rizika koji dovode do kardiovaskularnih bolesti - rekao je Vulić.

Broj oboljelih od najčešćih grupa bolesti u 2017. godini

neoplazme                                                   36.543

bolesti cirkulatornog sistema                     20.627

bolesti digestivnog sistema                     16.075

bolesti nervnog sistema i organa čula     15.229

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana