Болести срца и тумори дневно однесу 28 живота

Анита Јанковић-Речевић
Болести срца и тумори дневно однесу 28 живота

Бањалука - Болести циркулаторног система и тумори већ годинама су најчешћи узрок смрти становника Српске, а само лани ова злокобна обољења однијела су 10.207 живота, односно 28 сваког дана.

Показују ово подаци из здравствене статистике за прошлу годину коју је припремио Републички завод за статистику у сарадњи са Институтом за јавно здравство РС, у којој је наведено да су разне болести током 2017. прекинуле 14.663 живота, што је за готово 700 више него годину раније.

Болести циркулаторног система биле су лани најчешће "убице" грађана Српске однијевши чак 7.180 живота, што је за 260 више него 2016. године. Када је у питању полна структура, статистика показује да је срце много чешћи непријатељ жена.  

На другом неславном мјесту по узроку смртности биле су неоплазме, односно тумори, од којих је лани преминуло 3.027 људи, што је за 79 особа више него годину раније. Треће мјесто заузели су симптоми, знакови и недовољно дефинисана стања, због којих је током 2017. године преминуло 1.435 становника Српске. Чест узрок смрти биле су и ендокрине болести и поремећаји метаболизма, као и обољења респираторног система. На зачељу ове "црне листе" су конгениталне аномалије које су однијеле пет живота, и то четири мушког и једне женског пола.

Национални координатор за превенцију кардиоваскуларних болести у РС Душко Вулић каже да су свуда у свијету срчани и мождани удари главни узрок умирања.  

- Кардиоваскуларне болести све чешће погађају и млађе људе, у трећој и четвртој деценији живота, а главни узрок је нездрав начин живота. Ипак, најчешће погађа мушкарце изнад 45, а жене послије 65 година живота - рекао је Вулић и истакао да се на здравље људи у РС и БиХ негативно одржава психосоцијални фактор који је присутан од рата и послијератних догађања.

Национални координатор за малигна обољења у РС Зденка Гојковић каже да је из године у годину константно присутан тренд раста новообољених од тумора.

- Карцином плућа односи највише живота када је ријеч о туморима. Други по учесталости је рак дебелог цријева, а слиједа га рак дојке и простате. Од карцинома дојке оболијевају чак и жене између 20. и 30. година, а поражавајуће је то што је учесталост карцинома плућа код жена у великом порасту због конзумирања цигарета. У земљама попут САД, гдје се деценијама спроводе кампање против пушења, карцином плућа није на првом мјесту - рекла је Гојковићева и додала да кампање против алкохола и цигарета морају бити много агресивније и учесталије. +++

Превенција

Вулић каже да кардиоваскуларне болести могу спријечити  редовне физичке активности и здрава исхрана која подразумијева минимум пет оброка воћа и поврћа сваки дан.

- Сваком човјеку који мари за своје здравље главни циљ треба да буде смањење и престанак пушења и здрав начин исхране.

Ми у РС већ 20 година радимо на томе да побољшавамо контролу фактора ризика који доводе до кардиоваскуларних болести - рекао је Вулић.

Број обољелих од најчешћих група болести у 2017. години

неоплазме                                                   36.543

болести циркулаторног система                     20.627

болести дигестивног система                     16.075

болести нервног система и органа чула     15.229

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана