Бјегунце нађу и послије 20 година

nezavisne.com
Бјегунце нађу и послије 20 година

Бањалука - Имали смо случајеве, а имамо их и сада, да су људи у бјекству и по 19-20 година и да смо их пронашли и екстрадирали, рекао је за “Независне” инспектор Одјељења за потраге и криминалистичко-обавјештајне анализе МУП-а РС, који такође истиче да су се у Одјељењу приликом потрага за неким од најтраженијих бјегунаца сусретали са бројним препрекама од којих им најзначајнију представљају управо промјене идентитета, јер неријетко бјегунци имају и по три-четири идентитета.

“МУП РС препознао је потребу за формирањем јединице за циљане потраге и из тог разлога је половином 2017. године формирао овакву јединицу на нашем подручју, управо ради ефикаснијег проналаска бјегунаца”, истакао је он.

Навео је да је уназад десетак година, првенствено у земљама ЕУ, уочено да постоји велики несразмјер између расписаних потјерница и лица која су по истим лоцирана и ухапшена, па је стога формирана посебна мрежа земаља које међусобно сарађују и гдје постоји двадесетчетворочасовно дежурство инспектора, како би се што лакше долазило до информација о бјегунцима.

Када је у питању југоисточна Европа, само БиХ и Албанија нису чланице ове мреже, те из овог одјељења указују на потребу да и ФБиХ формира овакве јединице, како би БиХ могла постати дијелом ове мреже.

“Та лица се труде да тотално промијене стил живота. Један од најтежих послова и задатака у полицији је управо пронаћи такве људе. Лакше је расвијетлити једно кривично дјело и наћи извршиоце, него оног ко се скрива”, истакао је овај инспектор.

Како је појаснио, постоје системи застаре кривичног гоњења, те бјегунци приликом скривања циљају да протекне тај временски период док не наступи застара.

Сусрећу се, појашњава, с најопаснијим криминалцима, а то потврђује и један од случајева који се недавно десио, а када су ови храбри људи пронашли и у Градишци ухапсили лица која су оптужена за троструко убиство у Италији, која су приликом хапшења код себе имала пиштољ.

Приликом потраге за несталим лицима, али и код потјере за најопаснијим бјегунцима укључују се пси за трагање, хеликоптери, дронови, а у посљедње вријеме, како каже, и посебни уређаји за осматрање.

Нагласио је да им је потребна боља техничка опремљеност јер кориштење софистициране техничке опреме знатно утиче на резултате рада.

“Лоцирали смо 68 лица у посљедњих годину и по, од којих је 66 имало међународне потјернице, и два лица за којима су на снази биле централне потјернице. У Републику Српску је екстрадирано 36 лица, два су у међувремену у иностранству преминула, док за једно лице нисмо добили адекватан одговор иностраних правосудних органа. Чак 23 бјегунца које смо лоцирали имају држављанство Републике Србије”, појаснио је инспектор овог одјељења.

Један од проблема приликом тражења бјегунаца, причају у Одјељењу за потраге и криминалистичко-обавјештајне анализе, представља и двојно држављанство, а двојно држављанство стране државе, према њиховим ријечима, има 27 лица која су у протеклом периоду лоцирали, а најмање њих десет се тражи због убиства.

Оно што је посебно парадоксално, како каже, је чињеница да бјегунци неријетко и након извршеног кривичног дјела и изречене пресуде добију држављанство друге државе, а такви случајеви се сусрећу и у пракси.

Начелница Одјељења за потраге и криминалистичко-обавјештајне анализе истакла је да је ово одјељење недавно награђено на Дан полиције РС, првенствено због изузетних резултата постигнутих у погледу лоцирања и хапшења најтраженијих бјегунаца.

Нагласила је да полицијски посао не завршава све до оног момента док починилац неког дјела не одслужи одговарајућу казну, чиме правда бива задовољена, а жртва добија своју сатисфакцију.

Појашњења ради, имајући у виду да се ради о људима који директно раде на истрагама, у циљу заштите њиховог идентитета, нису објављена имена саговорника “Независних новина” у овом тексту.

Регистар педофила

Одјељење за потраге и криминалистичко-обавјештајне анализе МУП-а РС иницирало је, према ријечима начелнице овог одјељења, и формирање, а тренутно и води регистар педофила у РС.

“Сврха овог регистра је обезбјеђивање заштите дјеце од сексуалне злоупотребе, злостављања и искориштавања, те спречавање лица правоснажно осуђених за та кривична дјела да поново изврше исто или слично кривично дјело”, појаснила је она.

Додала је да након што је једном неко уписан у регистар, ту остаје трајно и не може бити избрисан.

Нагласила је да је формирање овог регистра од изузетног значаја за РС, те да би било од велике важности да он буде формиран и у ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана