Bijeljina: U jednom danu u Bijeljini registrovano 50 migranata

ATV
Bijeljina: U jednom danu u Bijeljini registrovano 50 migranata

Bijeljina - Pred kapijom Terenske kancelarije Službe za poslove sa strancima u Bijeljini nikad veća gužva. Migranti iz Pakistana čekali su da se registruju. Među njima bio je i osamnaestogodišnji Admir. Otkriva kako su stigli u Srpsku.

"Došao sam sinoć iz Srbije. Prešli smo rijeku čamcem. Idem u Italiju, jer u Pakistanu ima mnogo problema“, ne krije Admir Fasel,migrant iz Pakistana.

Policija ih je pronašla jutros, u manjim grupama, u Kojčinovcu, Janji kao i Novom naselju Janja. Pretpostavlja se da su svi ilegalno prešli Drinu u pograničnom pojasu sa Srbijom. Starosti su od 20 do 30 godina, a među njima nije bilo žena i djece. 

U terenskoj kancelariji Službe za poslove sa strancima u Bijeljini danas je registrovano 50 migranata i to je do sada najveći broj registrovanih migranata u jednom danu. Proces registracije teče sporo jer većina migranata nema dokumenta. Nakon registracije dobili su potvrdu da u roku od 14 dana podnesu zahtjev za azil.

Potom su u pratnji policije ispraćeni iz grada i upućeni za Sarajevo. Broj migranata na području Bijeljine se povećava, kažu u Policijskoj  upravi. A priliv je pojačan u posljednjih 15 dana i to u dijelu pograničnog pojasa sa Srbijom od Janje do Bajine Bašte.  

"U 2017. godini registrovana su 33 migranta. U prvoj polovini ove godine bilo ih je 44. Dok od 1. sedmog do danas ukupno imamo 127 migranata", kaže Stjepan Terzić, načelnik sektora Policije PU Bijeljina.

"Nemaju ništa što bi se moglo materijalno dokazati jer bi mi te ljude mogli vratiti u Srbiju. Sigurno je da će u narednom periodu granična policija morati pojačati snage na tom dijelu i pokušti odbijati ulazak u tom dijelu BiH“, kaže Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH.  

Služba za poslove sa strancima nije nadležna za smještaj migranata, a kako sazanajemo, Bijeljina nema tih kapaciteta. Stoga ne čudi što migrante na ulici viđaju i građani. Oni sa kojima smo razgovarali kažu da nadležni treba ozbiljnije da se pozabave ovim problemom.   

„Ovdje u Bijeljini sam vidio jednu grupicu. Baš tu kod spomenika, prije 15, mjesec dana.“ 

„Što se tiče mene, ja bih to zabranio“, stav je anketiranih građana Bijeljine. 

Policija Republike Srpske otkrila je danas još jednu grupu od sedam migranata kod graničnog prelaza Rača. Kod sebe su imali potvrde izdate u Bihaću. Kako ATV saznaje, prije dva dana na teritoriji Banjaluke pronađena je grupa migranata koja je isto tako imala potvrdu da su smješteni u Bihaću. Pretpostavlja se da ih iz Bihaća šalju na druge lokacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana