Бијељина: У једном дану у Бијељини регистровано 50 миграната

ATV
Бијељина: У једном дану у Бијељини регистровано 50 миграната

Бијељина - Пред капијом Теренске канцеларије Службе за послове са странцима у Бијељини никад већа гужва. Мигранти из Пакистана чекали су да се региструју. Међу њима био је и осамнаестогодишњи Адмир. Открива како су стигли у Српску.

"Дошао сам синоћ из Србије. Прешли смо ријеку чамцем. Идем у Италију, јер у Пакистану има много проблема“, не крије Адмир Фасел,мигрант из Пакистана.

Полиција их је пронашла јутрос, у мањим групама, у Којчиновцу, Јањи као и Новом насељу Јања. Претпоставља се да су сви илегално прешли Дрину у пограничном појасу са Србијом. Старости су од 20 до 30 година, а међу њима није било жена и дјеце. 

У теренској канцеларији Службе за послове са странцима у Бијељини данас је регистровано 50 миграната и то је до сада највећи број регистрованих миграната у једном дану. Процес регистрације тече споро јер већина миграната нема документа. Након регистрације добили су потврду да у року од 14 дана поднесу захтјев за азил.

Потом су у пратњи полиције испраћени из града и упућени за Сарајево. Број миграната на подручју Бијељине се повећава, кажу у Полицијској  управи. А прилив је појачан у посљедњих 15 дана и то у дијелу пограничног појаса са Србијом од Јање до Бајине Баште.  

"У 2017. години регистрована су 33 мигранта. У првој половини ове године било их је 44. Док од 1. седмог до данас укупно имамо 127 миграната", каже Стјепан Терзић, начелник сектора Полиције ПУ Бијељина.

"Немају ништа што би се могло материјално доказати јер би ми те људе могли вратити у Србију. Сигурно је да ће у наредном периоду гранична полиција морати појачати снаге на том дијелу и покушти одбијати улазак у том дијелу БиХ“, каже Слободан Ујић, директор Службе за послове са странцима БиХ.  

Служба за послове са странцима није надлежна за смјештај миграната, а како сазанајемо, Бијељина нема тих капацитета. Стога не чуди што мигранте на улици виђају и грађани. Они са којима смо разговарали кажу да надлежни треба озбиљније да се позабаве овим проблемом.   

„Овдје у Бијељини сам видио једну групицу. Баш ту код споменика, прије 15, мјесец дана.“ 

„Што се тиче мене, ја бих то забранио“, став је анкетираних грађана Бијељине. 

Полиција Републике Српске открила је данас још једну групу од седам миграната код граничног прелаза Рача. Код себе су имали потврде издате у Бихаћу. Како АТВ сазнаје, прије два дана на територији Бањалуке пронађена је група миграната која је исто тако имала потврду да су смјештени у Бихаћу. Претпоставља се да их из Бихаћа шаљу на друге локације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана