Бијела куга збрисала пет општина величине Језера

Милијана Латиновић
Бијела куга збрисала пет општина величине Језера

Бањалука - Тренд негативног природног прираштаја из године у годину се наставља, а само лани Република Српска је изгубила пет општина величине Језера, јер је број умрлих за 5.327 премашио број беба које су дошле на свијет.

Према подацима Републичког завода за статистику, у Српској су лани рођене 9.172 бебе, што је 124 више у односу на годину раније. Међутим, тај скроман раст броја рођених није био довољан да на крају године резултат буде позитиван, јер је упоредо с бројем рођених растао и број умрлих. Статистика показује да је у матичну књигу умрлих лани уписано 14.499 лица, што је за 254 више у односу на 2017. годину.

Да је ситуација алармантна показује податак и да поједине општине још чекају прворођену бебу у овој години.

Једна од њих је Купрес РС, општина са свега 300 становника, у којој годишње на свијет стигну једна или двије бебе, а било је година када се ниједна колијевка није заљуљала у тој локалној заједници.

- На тако мали број становника годишње умре десетак, роди се једно, евентуално двоје дјеце. Уколико се таква статистика настави, за коју годину наша огњишта остаће пуста. Сада имамо свега 12 основаца у општини - рекао је за “Глас Српске” начелник Купреса РС Гојко Шебез.

Ништа боља ситуација није ни у Крупи на Уни, гдје од око 1.000 становника, 90 одсто чини старија популација.

- Од почетка године нисмо имали ниједан упис у матичну књигу рођених, али смо богатији за три нова становника. Три суграђанке су се породиле у Приједору, па су бебе уписане у тамошње књиге рођених - рекао је начелник Крупе на Уни Младен Кљајић.

Демограф Александар Чавић каже да посљедњих шест година негативан прираштај премашује бројку од 4.500, те да Српска сваке године изгуби становништво неколико мањих општина.

- Негативан природни прираштај смо први пут забиљежили  2002. године и од тада он константно расте, а додатни проблем представљају све веће миграције. Српској је потребан системски приступ том проблему, односно да се усвоји документ популационе политике који би се састојао од три дијела, и то пронаталитетне политике, политике према миграцијама и политике према старијим особама - рекао је Чавић. 

Надлежне институције у Републици Српској започеле су припреме за покретање националног програма демографске обнове који је најављен као један од приоритетних циљева којима ће се власт бавити у предстојећем периоду. Први припремни састанак одржан је у фебруару у Палати Републике, гдје су се за истом столом код предсједнице Српске Жељке Цвијановић нашли министри, представници Сената и других институција, професори и демографи.

Бракови

Према подацима Републичког завода за статистику, у Српској је лани склопљено 6.198 бракова, што је за 37 мање у односу на 2017. годину када је на “луди камен” стало 6.235 парова. Статистика показује да је лани забиљежено 925 развода, што је за један мање у односу на годину раније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана