Бихаћ подржао кандидатуру Бањалуке за Европску престоницу културе

Срна
Бихаћ подржао кандидатуру Бањалуке за Европску престоницу културе

Бихаћ - Град Бихаћ данас је званично подржао кандидатуру града Бањалуке за Европску престоницу културе 2024. године, саопштено је из бањалучке Градске управе.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, који је данас посјетио Бихаћ и разговарао са градоначелником Шухретом Фазлићем, рекао је да је главни приједлог да се културне сцене Бихаћа и Бањалуке повежу, да имају заједничке пројекте и да Бихаћ и његова култура сцена буду партнери у кандидатури Бањалуке за Европску престоницу културе. 

“Овим шаљемо одређене сигнале који су можда необични у овој нашој земљи, гдје су људи навикли да се свађају, а не да сарађују. Један од резултата ове наше данашње посјете је конкретан и тиче се пројекта који се односи на културу”, истакао је Радојичић. 

Током разговора је договорено да ће пет пројеката из Бихаћа учествовати у бањалучкој кандидатури. 

“Наши људи из Тима жБањалука 2024ж већ су били у контакту и пет пројеката из Бихаћа ући ће у пројекат Европске престонице културе као заједнички регионални концепт. Ми ћемо у октобру званично предати нашу кандидатуру у Бриселу, на којој смо вриједно радили годину и по”, рекао је Радојичић. 

Градоначелник Бањалуке сматра да ће ова регионална димензија и порука да се може сарађивати и проширивати концепт, бити сјајна порука препозната како и у БиХ, тако и у региону. 

Он је рекао да је сигурно да ће се, ако Бањалука добије Европску престоницу културе 2024. године, подићи културна сцена и у Бањалуци и Бихаћу. 

“Тиме и једни и други можемо довести више гостију и туриста, а тиме више новца и посла у наше градове”, рекао је Радојичић и захвалио Фазлићу и културним радницима у Бихаћу за пружену подршку у овом значајном пројекту из културе. 

Фазлић је изразио задовољство посјетом градоначелника Бањалуке, истичући да ће Бихаћ подржати кандидатуру Бањалуке за Европску престоницу културе и предложити одређене пројекте из Бихаћа. 

“Заиста смо срећни што можемо заједно да радимо на томе. И на тај начин хтјели смо да пошаљемо поруку и окружењу и овој држави да смо спремни за сарадњу и да можемо да испричамо једну лијепу причу”, закључио је Фазлић. 

Током данашње узвратне посјете Бихаћу, представници двије администрације разговарали су и о другим темама из области комуналних послова и образовања. 

Први званични састанак делегација градова Бањалуке и Бихаћа, које су предводили градоначелници Игор Радојичић и Шухрет Фазлић, одржан је у фебруару прошле године у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана