Безбрижан одмор уз здравствено осигурање

Милијана Латиновић
Безбрижан одмор уз здравствено осигурање

Бањалука - Свијест грађана Републике Српске о значају здравственог осигурања приликом путовања у иностранство значајно је побољшана, о чему свједоче подаци Фонда здравственог осигурања према којима је лани издато 52.035 ино-образаца, што је за седам одсто више него годину раније.

Највише ино-образаца, наводе у Фонду здравства, издато је за Црну Гору, Хрватску, Србију, Њемачку и Аустрију. Да грађани све више воде рачуна о томе да им љетовање и зимовање не покваре непредвиђене ситуације попут саобраћајних несрећа, падова или изненадних болести, показују подаци према којима је 2015. године издато свега 13.000 образаца, док је 2017. године тај број износио 48.350.

Појашњавају да осигураници прије одласка на пут треба да од породичног љекара добију увјерење о здравственом стању.

- Осигураном лицу се може издати увјерење чак и ако болује од неких хроничних и акутних болести, ако се не налази у стању које ће захтијевати лијечење или смјештај у болницу одмах по доласку у иностранство. На основу доказа о способности за пут, надлежне пословнице Фонда издају одговарајуће ино-обрасце с којима би, у правилу, осигураник требало да се јави здравственом осигурању земље у коју путује, гдје ће на основу њега добити болеснички лист који ће користити у случају да му за вријеме боравка у иностранству затреба неодложна здравствена заштита - навели су у Фонду и додали да се ино-образац не наплаћује, али да осигураници издвајају пет марака за увјерење о здравственом осигурању. Наглашавају да се ино-образац, када је у питању привремени боравак у иностранству из приватних разлога, може издати на период од 60 дана у току једне године.

Како би избјегли високе трошкове лијечења у иностранству, многи грађани купују и полисе путничког осигурања.

- Посљедњих година са кћерком идем на зимовање и сваки пут за нас уплатим осигурање. Износ који се уплаћује није велики. Не дај боже, али никад се не зна шта се може десити. С тим папиром мирнија одлазим на пут - испричала је Радославка К.

Осигуравајуће куће власнику полисе обезбјеђују пуну медицинску помоћ у иностранству, осим хроничних болести и стоматолошких услуга.

- Цијена полисе за дјецу до 18 година за путовање у иностранство је 0,80 КМ по дану, за одрасле 1,60, а за старије од 65 година 3,20 КМ - истакла је референт продаје у “Дунав осигурању” Милица Благојевић и додала да се полисе осигурања по дану за земље региона крећу од 0,50 КМ за дјецу, до двије марке за особе од 65 до 80 година старости.

У бањалучкој пословници “Дрина осигурања” истичу да су лани забиљежили пораст продаје полиса путничког осигурања за 20 одсто.

- Цијена полисе је 1,60 КМ по дану за све особе до 60 година, док старији имају одређене доплатке. Цијена полисе по дану за породице је четири марке, без обзира на број чланова - рекли су у овој осигуравајућој кући.

Бесплатна помоћ у 18 земаља

Здравствену заштиту о трошку Фонда здравства грађани уз ино-обрасце могу остварити у Србији, Црној Гори, Хрватској, Македонији, Словенији, Мађарској, Турској, Холандији, Аустрији, Њемачкој, Италији, Румунији, Белгији и Луксембургу, са којима БиХ има потписане споразуме о социјалном осигурању.

- И осигураници који путују у Пољску, Чешку, Словачку и Велику Британију имају покривене трошкове хитне медицинске помоћи, с тим да за ове земље не издајемо ино-обрасце, јер је међународним споразумима другачије дефинисано, односно осигураници треба да покажу пасош БиХ - навели су у Фонду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана