Без возачке дозволе скривили 168 удеса

nezavisne.com
Без возачке дозволе скривили 168 удеса

Бањалука - Чак 168 саобраћајних незгода лани проузроковала су лица без положеног возачког испита, потврђено је “Независним” из Министарства унутрашњих послова РС.

Према њиховим подацима, током 2018. због управљања возилом у саобраћају на путу прије стицања права на управљање санкционисано је 3.259 лица.

“Законом о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ предвиђена је новчана казна у износу од 400 до 1.000 КМ за лице које у саобраћају на путу управља моторним возилом прије стицања права на управљање возилом”, наводе из МУП-а РС.

Додају да је прописано да ће лице уколико без положеног возачког испита изазове саобраћајну незгоду бити кажњено новчаном казном од 1.000 до 5.000 КМ.

Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја у РС, рекао је да је за безбједно управљање возилом потребна спроведена обука, која подразумијева теоретски и практични дио те упознавање са саобраћајним прописима па лица која немају возачку дозволу крећући се на путу могу представљати опасност и проузроковати саобраћајну незгоду, што и показују поменути подаци.

“Не оправдавам та лица, али сасвим их сигурно и цијена возачког испита на неки начин спречава да дођу до возачке дозволе. Сада треба издвојити поприлично много новца да би се дошло до дозволе”, каже Радовић.

Један Бањалучанин каже да његов комшија већ дуже вријеме вози без дозволе, а да је то зато што је лијен да иде на обуку иако је велики ризик то што чини.

Подсјећамо и на један од најупечатљивијих догађаја који се десио у септембру прошле године, када се деветнаестогодишњи Младен Бенић из Бањалуке, који није имао возачку дозволу, бјежећи од полиције спустио низ степенице бањалучке “Тржнице”.

Он се није зауставио на полицијски знак стоп у бањалучкој Алеји светог Саве, почео је да бјежи према “Градској тржници” пјешачком стазом, а затим и степеницама кроз “Градску тржницу”.

Убрзо га је полиција стигла у Улици Исаије Митровића те су утврдили да у организму има 1,18 г/кг алкохола.

Снимак његовог каскадерског слијетања видио је цијели регион, а младић је завршио чак и у британским медијима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана