Без плаћања накнаде за легализацију до петка

Срна
Без плаћања накнаде за легализацију до петка

Бањалука - У Републици Српској у петак истиче рок до ког је потребно да власници или инвеститори бесправно саграђених објеката поднесу захтјев за легализацију како, осим накнаде за уређење градског грађевинског земљишта и ренте, не би плаћали и накнаду за легализацију.

Позивајући власнике, односно инвеститоре бесправно саграђених објеката да искористе преостало вријеме за подношење захтјева за легализацију, министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић подсјетила је да Законом о легализацији бесправно изграђених објеката право на подношење захтјева за легализацију није ограничено роком, али да закон прописује рок до којег се не плаћа додатно накнада за легализацију, а то је шест мјесеци од ступања на снагу закона, односно 18. јануара 2019. године.

Она је упозорила да сви инвеститори бесправних објеката који након тог датума поднесу захтјев за легализацију, осим накнаде за уређење градског грађевинског земљишта и ренте, плаћају и накнаду за легализацију без обзира на то о којем објекту је ријеч.

- Уколико се ради о објектима за које се, у складу са Законом о уређењу простора и грађењу, обрачунава накнада за уређење градског грађевинског земљишта и рента, у том случају накнада за легализацију износи 20 одсто од њиховог обрачунатог износа - рекла је Голићева. Према њеним ријечима, уколико је ријеч о објектима за које се поменуте накнаде не обрачунавају, накнада за легализацију износи два одсто од предрачунске вриједности тог објекта, а рачуна се на основу предмјера и предрачуна свих радова из главног пројекта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана