Бесплатне инсулинске пумпе олакшавају борбу

М. Л.
Бесплатне инсулинске пумпе олакшавају борбу

Бањалука - Становницима Српске који болују од дијабетеса од ове године биће приступачнија медицинска средства неопходна за лијечење јер је Фонд здравственог осигурања РС обезбиједио 100.000 марака за набавку 25 инсулинских пумпи.

Обољели од шећерне болести до сада су сами сносили трошкове набавке инсулинских пумпи.

- Обољелима од дијабетеса фонд у потпуности финансира и потрошни материјал за инсулинске пумпе, као и тракице и игле за мјерење шећера. Осим тога, финансирамо инсулин, а осигураницима у РС је доступна палета најсавременијих инсулина међу којима су и они лијекови које не финансирају ни земље региона - навели су у Фонду здравства и додали да на овај начин настављају да унапређују здравствени систем у корист својих осигураника.

Предсједница Удружења особа обољелих од дијабетеса ДИАБЕТ Но1 Весна Жарић истиче да ће обољелима много значити набавка инсулинских пумпи.

- Надам се да ће фонд на вријеме набављати и тракице за мјерење шећера и све остало што је неопходно за што бољу контролу болести - казала је Жарићева и додала да удружење окупља око 100 дијабетичара.

Национални координатор за дијабетес у РС Мирјана Бојић истиче да је ово велики помак имајући у виду чињеницу да инсулинске пумпе и потрошни материјал за њих представљају огромне трошкове за обољеле.

- Користе их углавном обољели од дијабетеса типа један, а то су најчешће дјеца и омладина, а њих је, нажалост, све више - казала је Бојићева и додала да су стрес, нередовна и неквалитетна исхрана те недостатак физичке активности окидачи за настанак ове болести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана